Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

A brit és a dél-afrikai koronavírustörzzsel szemben is hatásosak a Moderna vakcinái

A gyógyszeripari vállalat legújabb közleményéből kiderült, hogy a saját fejlesztésű védőoltásaik maximális védelmet biztosítanak az eddig felfedezett koronavírus-mutációkkal szemben.

Mezőberény, 2021. január 17. Nagy Hajnalka diplomás ápoló a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját készíti elő oltáshoz a Mezőberényi Református Szeretetotthonban 2021. január 17-én. MTI/Rosta Tibor
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Moderna készítményeit a Pfizer után másodikként hitelesítették és hagyták jóvá a gyógyszerfelügyeletek mind az Egyesült Államokban, mind Európában, azóta pedig a napi oltási rutin részeivé váltak.

Az Európai Uniós tagállamok közül Magyarország is több ezer Moderna-vakcinát igényelt, amelyekkel viszonylag nagy arányban be is oltották a frontvonalakban tevékenykedő egészségügyi dolgozókat. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

December közepén az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson bejelentette, hogy a szigetországban felbukkant egy, az eredeti variánsnál 70 százalékkal fertőzőképesebb covid-törzs. Nem sokkal később a Dél-afrikai Köztársaság államfője arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy országukban is rátaláltak egy új mutánsra, ami szintén erélyesebb az alapváltozathoz képest.

A hírek hallatán több ország lezárta az államhatárokat, és felfüggesztették a Nagy-Britanniából, illetve Dél-Afrikából érkező járatokat, azonban több esetben ez már túl későn történt, hiszen addigra már elszaporodott a kórokozó.

A legnagyobb kérdést a vakcinák hatékonysága jelentette, ugyanis nem lehetett tudni, milyen effektivitási mutatókkal rendelkezhetnek az alig egy év alatt kifejlesztett védőoltások az új törzsek tekintetében.

A Moderna mai közleményében megerősítették, hogy a tanulmányok előzetes eredményei alapján a koronavírus elleni védőoltás mind a brit, mind a dél-afrikai variánsra hat, így mostantól biztosra vehetjük, hogy a vakcina hatékonyságán nem ejthetnek csorbát az új mutációk – olvasható a CBC News Alerts tweetjében.

A biotechnológiai vállalat kutatói hozzátették, a dél-afrikai változat sokkal erősebb, ezáltal a vakcina valamelyest gyengébben fejti ki hatását ellene, de már fejlesztés alatt áll egy plusz alternatív dózis, amellyel felerősíthetik az immunrendszert, ezért nem kell tartanunk a vakcinációs programok beszüntetésétől.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.