Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Heves tüntetések kezdődtek Oroszországban, Navalnij feleségét is letartóztatták

Az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letartóztatása miatt szervezett szombati tüntetésekről készült felvételeken látszik, ahogyan az orosz rohamrendőrök beavatkoznak a demonstrációkba.

Moszkva, 2021. január 23. Szabadságot Navalnijnak feliratú transzparenst tart a kezében a letartóztatott ellenzéki vezetõ, Alekszej Navalnij egyik támogatója egy nem engedélyezett moszkvai tüntetésen 2021. január 23-án. Az öt hónap után hazatérõ Navalnijt január 17-én vették õrizetbe a moszkvai seremetyjevói repülõtéren, majd egy bíróság elrendelte harminc napra szóló letartóztatását. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A szombati tüntetésen moszkvai idő szerint kora délutánra 330 embert állítottak elő a hatóságok, továbbá a hírek szerint Moszkvában 60, Szentpéterváron pedig 50 embert szállítottak el, a helyi hatóságok közleménye alapján azonban csupán „iratellenőrzés” okán állították elő a tüntetőket.

A 24.hu által is közölt, az Euronews által közzétett felvételen látszik, ahogy az orosz rohamrendőrök egymás után emelik ki a tömegből a demonstráció résztvevőit. Az egész országra kiterjedő megmozdulásokon többtucatnyi városban jelenleg is több tízezer polgár vesz részt.

Az orosz hatóságok már a szombati tüntetéseket megelőzően is megkezdték pár ismert ellenzéki politikus letartóztatását, fiatalkorúak felbujtása, valamint nem engedélyezett tüntetések szervezése miatt, több személyt megbírságoltak, vagy előzetes letartóztatásba helyeztek.

A tüntetők előállításán túl Navalnij feleségét, Julija Navalnaját is letartóztatták, aki egy moszkvai tüntetésen vett részt férje támogatására. Az ellenzéki politikus felesége az Instagramon osztotta meg a nyilvánossággal a történteket.

Az orosz hatóságok az elmúlt napokban már a közösségimédia-szolgáltatókat is felszólították, hogy a tüntetésekre buzdító tartalmakat távolítsák el az oldalakról, melyek az orosz hatóságok szerint törvénysértőek. A hatóságok továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt gyülekezési tilalom van érvényben az ország egész területén.

A moszkvai amerikai nagykövetséget is kritizálták, ugyanis az orosz hatóságok szerint az általuk közzétett információk túlzottan részletes tájékoztatást nyújtottak a tüntetések szervezéséről és tervezett időpontjáról, mely állítólag meghaladta az orosz polgárok védelméhez szükséges figyelmeztetést.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.