Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,135 $

Kiderült, hányan oltatnák be magukat koronavírus ellen Magyarországon

Amíg ősszel és december elején kissé szkeptikusnak bizonyult a magyar társadalom a covid elleni védőoltások kapcsán, addig január végére jelentősen feljavult a lakosság vakcinák iránti hajlandósága.

Nagyenyed, 2021. január 21. Egy idős férfi megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját az oltóközponttá átalakított nagyenyedi sportcsarnokban 2021. január 21-én. MTI/Kiss Gábor
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Magyar Nemzet részére elkészített közvélemény-kutatásból kiderült, hogy decemberhez képest 10 százalékkal javult az oltási kedv hazánkban.

Az év elejére tehát közel másfélszeresére nőtt a vakcinációval kapcsolatos hajlandóság Magyarországon. A felmérésért felelős Nézőpont Intézet szakértői úgy gondolják, hogy a javulásban több tényező is közrejátszhatott: egyrészt már több mint százezer állampolgár megkapta a vakcinát bárminemű mellékhatások nélkül, másrészt a közéleti szereplők közül is egyre többen vállalják be az oltás melletti kiállásukat. Soron kívül Négy csecsemőt találtak egy fagyasztóban, mégsem emelnek vádat az anya ellen

Ádám Veronika, a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának elnöke a legutóbbi Facebook-videójában arról beszélt, hogy a vakcinától egyáltalán nem kell tartani, inkább örüljünk, hogy a tudomány ilyen gyorsan ki tudta fejleszteni a létfontosságú oltóanyagot.

A szakember kiemelte, jelenleg is van egy csomó védőoltás, többek között a himlőt és a kanyarót is vakcinák állították meg, ezek a betegségek pedig csak olyan helyen bukkannak fel, ahol az emberek tömegesen elutasítják az oltóanyagokat.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban pénteken hangsúlyozta, a korlátozó intézkedések addig egészen biztosan érvényben maradnak, amíg nem kezdik el oltani a lakosságot. A kormányfő figyelmeztetett, csak akkor térhetünk vissza a normális kerékvágásba, ha már senki sem lesz életveszélyben – ehhez kizárólag a vakcina nyújthat segítséget.

Szijjártó Péter tegnap bejelentette, hogy három ütemben óriási mennyiségű orosz vakcinát vásárol Magyarország, konkrétumokat azonban még nem árult el az ügyletek kapcsán.