Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

WHO – nem a védőoltás okozta az idősek halálát

Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra is javasolja a Pfizer-BioNTech vakcina alkalmazását, miután egy szakértőkből álló csoport megerősítette, hogy nem találtak összefüggést az oltás és idős emberek halála között

Korábban a norvég gyógyszerhatóság is hasonló megállapításra jutott, miután 23 időskorú hunyt el röviddel azután, hogy megkapták a koronavírus elleni első védőoltás.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

A norvég szakhatóság szerint nincs egyértelmű kapcsolat a 23 elhunyt halála és a védőoltás között, de hozzátették, hogy a gyakori mellékhatások, mint a láz és a hányinger, több pácienst is érintettek.

Annak ellenére, hogy mind a 23 elhunytat idős és gyenge betegként írták le a hatóságok, a közvélemény aggodalma arra kényszerítette az ország közegészségügyi hatóságát, hogy megerősítse: a koronavírus sokkal nagyobb veszélyt jelent a lakosságra, mint a vakcinával járó esetleges kockázatok.  A hatóság ebből kifolyólag nem változtatott a védőoltásra vonatkozó irányelvein és javaslatain.

A WHO oltási bizottsága hansúlyozza, hogy a koronavírus elleni védőoltás előnyei túlsúlyban vannak ahhoz képest, hogy milyen kockázatokkal járhat a vakcina elutasítása az idősek számára. A jelenleg elérhető információk alapján megállapították, hogy nem az oltás okozta a 23 idős halálát, ezzel megerősítve a norvég hatóságokat.

A WHO hozzátette, hogy továbbra is megfigyelés alatt tartják a védőoltás biztonságosságát, és ha szükséges, módosítják a vakcinát érintő javaslataikat.