Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,43 Ft
Euró
387,60 Ft
Font
452,57 Ft
Bitcoin
66,533 $

Vészes földközelségbe kerülhet szombaton egy hatalmas aszteroida

A NASA kutatói árgus szemekkel figyelik a 48 ezer km/h-ás sebességgel az univerzumban száguldó űrsziklát, ami hamarosan megközelítheti bolygónkat.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A NASA kutatói árgus szemekkel figyelik a 48 ezer km/h-ás sebességgel az univerzumban száguldó űrsziklát, ami hamarosan megközelítheti bolygónkat.

Az Express információi szerint a 2021 AL1 névvel ellátott aszteroida január 16-án keresztezheti a Föld pályáját. A hatalmas kozmikus kődarab nemrég haladt el a Mars mellett, majd a bolygónkkal való randevúja után a Vénusz felé veheti az irányt. Soron kívül Példátlanul heves vihar csapott le Texasra, legkevesebb 4 ember életét vesztette (videók)

A 2021 AL 1 körülbelül 30 méter átmérőjű, becsapódástól azonban szerencsére nem kell tartanunk, mivel 9,4-szer távolabb lesz még így is tőlünk, mint amennyire a Hold helyezkedik el a Földhöz képest, ami nagyjából 2,2 millió kilométert jelent.

A NASA mindezek ellenére földközeli objektumnak, vagyis NEO-nak minősítette az űrsziklát – az ezen kategóriába sorolt kozmikus tárgyak általában potenciálisan veszélyesek a bolygónkra nézve, viszont annak az esélye, hogy talajt érjenek és károkat okozzanak, egészen minimális.

Legutoljára a 2013-as oroszországi cseljabinszki meteoresemény során történt egy kisebb katasztrófa, amikor is a becsapódás után több mint 7 ezer épület rongálódott meg, valamint közel 1,3 ezer ember szenvedett sérüléseket.

Ismét megoperálták Robert Ficót, még mindig súlyos az állapota

Továbbra is nagyon súlyos Robert Fico állapota, aki időközben újabb operáción esett át az ellene elkövetett merénylet miatt.