Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

Kiderült a Moderna koronavírus elleni vakcinájának pontos ára

Az amerikai gyógyszeripari cég felfedte az Európai Unió által nemrég jóváhagyott COVID-19 elleni védőoltás pontos árát.

Az amerikai Moderna cég elsõ magyarországi szállítmánya a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. január 12-én. A 7200 vakcina 3600 ember oltására elegendõ. A szállítmányt egy hûtõkamrában tárolják -25 Celsius-fokon addig, amíg eljut az oltóhelyekre. MTI/Koszticsák Szilárd
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az amerikai gyógyszeripari cég felfedte az Európai Unió által nemrég jóváhagyott COVID-19 elleni védőoltás pontos árát.

A Reuters hírügynökség információi szerint az EU azt fontolgatta, hogy az eredetileg lefoglalt vakcinamennyiségen felül még több dózist rendelnének meg a gyártótól, azonban a Moderna érzékelvén az óriási keresletet, emelhetett az árakon. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A biotechnológiai vállalat koronavírus elleni készítményének alapára adagonként 18 euró körül mozgott, viszont az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben ennek dupláját, vagyis 36 eurót kérhetnek el egyetlen dózisért cserébe.

Ha mindezt összevetjük a Pfizer vakcinájával, ami 12 eurót kóstál, valamint az AstraZeneca oltóanyagával, ami dózisonként mindössze 2 euróba fog kerülni, akkor láthatjuk, hogy a Moderna védőoltása lehet az egyik legdrágább a piacon.

Az árakat titokban kellett volna tartaniuk, viszont belga politikusok még december végén kitweetelték őket, felbosszantva ezzel a gyógyszeripari cégek többségét. Egyelőre nem tudni, hogy valóban végbemehet-e a Moderna áremelése, illetve ha mindez megtörténik, az miként hathat majd a vakcinák elosztására.

Magyarországra első körben a Pfizer védőoltásai érkeztek meg, ám ezen a héten a Moderna vakcináiból is 3,6 ezer ember beoltásához elegendő adagot kapunk meg. A vakcinációs program hazánkban is elkezdődött, az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok lakói és a személyzet tagjai igényelhetik az oltóanyagokat.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.