Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Az oroszok nem viccelnek, jön a „Sputnik Light” vakcina: ezeket tudja

Oroszországban egy újabb mérföldkőhöz érkeztek, és már az új, egyadagos verziót kezdik el tesztelni, ami így még több emberhez juthat el.

Külföld

A T-800-as

Szerkesztő

Oroszországban egy újabb mérföldkőhöz érkeztek, és már az új, egyadagos verziót kezdik el tesztelni, ami így még több emberhez juthat el.

A jelenleg forgalomban és használatban lévő koronavírus elleni vakcinák hatékonysági szintjét csak két adaggal lehet elérni, legalábbis a korábbi tesztelések során ezt a metódust követték. Később azonban lehetnek olyan vakcinák is, amik egyetlen egy oltással is maximális védelmet nyújthatnak. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Ez amiatt is fontos, mert a két oltás között körülbelül valamivel több mint húsz nap telik el. Ez egyrészt lassítja az oltási és az immunizálási folyamatot, másrészt a két adag beadása között az ember ugyanúgy beteggé válhat.

Az RT beszámolója szerint Oroszországban megkezdik az egyadagos vakcina tesztelését a Sputnik V alapjait felhasználva. Noha ez a vakcina kevesebb védelmet nyújt, maga a megoldás várhatóan könnyebbé teszi a terjesztést és a sürgősségi tömeges oltásokat.

A hivatalos tájékoztatás szerint pénteken kezdődtek meg ezek a vizsgálatok a „Sputik Light” névre keresztelt vakcina körül. A tesztelés első szakaszában százötven ember vesz részt, akik önként jelentkeztek.

Hivatalos: egy évig tarthat a Moderna koronavírus-vakcinái által nyert immunitás

Három orvosi létesítményben tesztelik a vakcinát, Moszkvában és Szentpéterváron. A Sputnik V két dózisban adandó be, két hetes különbséggel, míg az új változatnál elegendő egyetlen egy oltás is. A hátránya az, hogy rövidebb ideig tart a védelem, és az gyengébb is, mint az eredeti Sputnik esetében.

Ugyanakkor nagyon hasznos az olyan nagy világjárványok megállításában, mint a jelenlegi. Az oroszok szerint erre úgy kell tekinteni, mint egy szezonális influenza elleni oltásra, amit a téli időszak előtt megkapunk, és az megvéd bennünket a következő hónapokban. A Sputnik Light pontosan ezt csinálja.

Az egyszerűsített megoldás várhatóan mintegy 85%-os hatékonysággal fog bírni, szemben a Sputnik V valamivel több mint 91%-ával. Körülbelül három-négy hónapra biztosíthat védelmet a módosított orosz vakcina, és ugyan az nem teljesen képes megvédeni a szervezetet a vírustól, a beoltott személy csak enyhébb formában tapasztalhatja meg a betegséget. Ezt a vakcinát csak a rászoruló országokba fogják exportálni, míg az orosz állampolgárok továbbra is az eredeti oltóanyagot kapják, amiből a következő hónapban várhatóan négymillió adag készül.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.