Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,30 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
458,44 Ft
Bitcoin
63,868 $

Robotkutyát küldhetnek a Marsra a NASA kutatói

Az amerikai űrügynökség a Boston Dynamics mérnökei által kifejlesztett robotkutyákat szeretnék felderítés céljából a vörös bolygó felszínére bocsátani.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az amerikai űrügynökség a Boston Dynamics mérnökei által kifejlesztett robotkutyákat szeretnék felderítés céljából a vörös bolygó felszínére bocsátani.

A Live Science riportjából kiderült, hogy a NASA szakemberei a jövőben a kutyaszerű Spot robottal szeretnék felváltani a klasszikus rovereket. Az alapötlet szerint ezek a szerkezetek sokkal nagyobb táv megtételére képesek, és még a dimbes-dombos tájakon is sokkal könnyebben tudnak mozogni és tájékozódni, mint a hagyományos marsjárók. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

A kutatók már belekezdtek a tesztelésekbe – Spotra felszereltek egy olyan speciális eszközt, melynek segítségével fel tudja mérni a környezetében található geológiai struktúrák pozícióját, és ezek alapján navigálja magát a felszínen.

Az Au-Spot névre keresztelt prototípussal olyan helyekre is eljuthatnak majd, amelyeket roverekkel soha nem tudtak volna elérni, nem beszélve arról, hogy hegymászókat megszégyenítő mozdulatokra is képes lesz a kütyü, így akár a hatalmas marsi dombokat is könnyedén feltérképezheti.

A robotkutyát természetesen ütésállóra tervezik, ami azt jelenti, hogy képes lesz túlélni a nagyobb magasságokból való zuhanásokat is, ezáltal nem kell attól tartaniuk a mérnököknek, hogy egy balul elsült manőver után végleg tönkremenne a készülék.

Az Au-Spottal elsősorban a marsi barlangokat és kürtőket szeretnék tüzetesebben megvizsgálni, ahová az első emberi telepesek érkezhetnek majd meg a 21. század derekán. Egyelőre egy marsi terepet imitáló próbabarlangban folynak a megfigyelések, ahol azt nézik meg, miként birkózik meg a gép a különféle akadályokkal.

„A robotkutyának köszönhetően a jövőben forradalmi tudományos küldetéseket hajthatunk végre a Mars felszínén, így tovább feszegethetjük a saját határainkat, felfedezve korábban elérhetetlennek hitt helyeket a vörös bolygón” – írták a NASA kutatói.