Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,69 Ft
Euró
385,25 Ft
Font
450,90 Ft
Bitcoin
70,091 $

Negatív tapasztalatról számolt be a Pfizer kísérletében résztvevő egyik önkéntes: „azt hittem, elkaptam a vírust”

Az amerikai Pfizer klinikai kísérleteiben önkéntesen résztvevő egyik kaliforniai ápolónő elmondása szerint olyan súlyos mellékhatásai voltak nála a vakcinának, hogy attól félt, összeszedte valahol a koronavírus-fertőzést.

...svg content...Moszkva, 2020. december 5. A Covid-19 megelõzésére szolgáló Szputnyik V vakcina egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én. Oroszországban orvosok és tanárok ezrei jelentkeztek a mai napon kezdõdött tömeges beoltásra. MTI/AP/Pavel Golovkin
Egészség/Életmód

Nagy Noel

Szerkesztő

Az amerikai Pfizer klinikai kísérleteiben önkéntesen résztvevő egyik kaliforniai ápolónő elmondása szerint olyan súlyos mellékhatásai voltak nála a vakcinának, hogy attól félt, összeszedte valahol a koronavírus-fertőzést.

Kristen Choi, az UCLA egyetem ápolói szakának egyik asszisztens professzora a JAMA Internal Medicine nevű szaklapban publikálta a saját beszámolóját, melyben részletesen bemutatja, milyen volt számára megélni a Pfizer koronavírus-vakcinájával összefüggő klinikai kísérletekben való önkéntes részvételt, mely nem éppen pozitív élmény volt az életében. Soron kívül Érdemes figyelni, több banknál is jelentősen megemelkedtek az éves díjak

Choi elmondása szerint kezdetben nem volt tudomása arról, hogy a rendes vakcinát, vagy placebót kapott – a vakcinafejlesztés során placebót is bevonnak a kísérletekbe, így tudják a vakcina hatékonyságát vizsgálni. Az ápolónő viszont elmondta, meglehetősen rossz érzése támadt a második dózis beoltását követően:

„Nagyon erős fájdalmaim lettek a karomban, pont azon a helyen, ahol beadták az injekciót. A napvégére nagyon émelyegtem, hidegrázásom, hányingerem volt és borzasztóan fájt a fejem, emellé 37.4 Celsiusos hőemelkedésem volt”

mesélte.

„Amikor hajnal fél 6-kor felébredtem, borzasztóan forrónak éreztem magam, mintha égnék. Megmértem a lázamat, és azt láttam, hogy 40.5 Celsiust mutat a lázmérőm. Ez a legmagasabb láz, ami valaha volt nekem, szóval kellőképpen megijedtem”

tette hozzá.

Choi elmondta, hogy amikor értesítette erről a kutatókat, mindössze annyit mondtak neki, hogy nagyon sok ember reagált így a második oltásra. Hozzáteszi: ugyan a láza a nap végéig nem csillapodott, de egy nap leforgása alatt az összes egyéb tünete elmúlt. Choi leszögezi, hogy ezért fontos az emberek megfelelő tájékoztatása a potenciális mellékhatásokról:

„Írtam néhány barátomnak a tapasztalataimról, és valamennyinek ugyanaz volt a válasza: ’most akkor elkapta a koronavírust? Fertőző vagy?” Megnyugtattam őket, hogy nem vagyok az, viszont azt gondolom, hogy minden orvosnak és ápolónak el kell beszélgetnie a betegekkel a potenciális mellékhatásokról, pont ezért”

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcináját egyébként egyre több helyen hagyják jóvá, már Nagy-Britannia, Bahrein és Kanada is engedélyezte annak használatát. Rövidesen az Európai Unió és az Egyesült Államok is elbírálja az oltóanyagot, amelyből Magyarországra is nagy mennyiség érkezhet a jövőben.

Földméretű bolygót fedeztek fel, amely akár százmilliárd évig is létezhet

De van egy apró bökkenő, ugyanis a csillaga nem volt túl kegyes hozzá.

Fontos újítás lendíthet nagyot a magyar egészségügy helyzetén

A kormány júliustól teljeskörűen bevezeti az új betegút-menedzselő rendszert, amely lehetővé teszi a páciensek számára, hogy maguk jelölhessék ki az orvosi vizsgálatok időpontját.