Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,007 $

Szijjártó Péter szerint januárban futhat be az első nagyobb orosz vakcinaszállítmány

A jelenlegi állás szerint úgy tűnik, hogy jövő január lehet az a hónap, amikor megérkezik az első nagyobb vakcinaszállítmány.

Belföld

A T-800-as

Szerkesztő

A jelenlegi állás szerint úgy tűnik, hogy jövő január lehet az a hónap, amikor megérkezik az első nagyobb vakcinaszállítmány.

A koronavírus-beteg miniszter a karantén ideje is dolgozik, egyeztet a fontosabb kérdésekben. Ennek kapcsán már korábban beszámolhattunk. Az M1-nek adott interjújában arra is kitért, hogy mi a helyzet az orosz vakcinákkal. Soron kívül Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

„Az oroszok Sputnik nevű oltóanyaga, amelyet 6 hónapos tesztnek vetnek alá, ma kapta meg az első három utáni, úgynevezett félidei jelentését, amely félidei jelentés úgy szól, hogy 92%-os hatékonyságot állapítottak meg.”

„Ez nekünk jó hír, mert előrehaladott tárgyalásokat folytatunk ennek a vakcinának a beszerzéséről. A mai napon is volt egy videotelefonos egyeztetés az orosz befektetési ügynökséggel, amely felelős ennek a vakcinának a gyártásáért és a majdani értékesítéséért, valamint a mi hatóságaink, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az OGYÉI vezetői között, ahol az orosz fél azt mondta, hogy a magyarországi engedélyezéshez szükséges dokumentációt legkésőbb holnapi estig összeállítják, és eljuttatják a számunkra.”

„Magyarországon még minden bizonnyal a mai nap folyamán meg fog születni az a szabály, amelynek értelmében vészhelyzeti, ideiglenes, 6 hónapos import engedélyt ki lehet adni, és az ehhez szükséges dokumentációt az orosz fél már holnap estére össze tudja állítani.”

„Emellett pedig arról is megállapodtunk, hogy kapunk oltóanyag-mintát, mégpedig olyan mennyiségben, hogy azokat laboratóriumi vizsgálatoknak alá tudjuk vetni, és ez a kis mennyiségű laboratóriumi vizsgálatra alkalmas mintamennyiség másfél héten belül meg fog érkezni Magyarországra.

„Ezt követik majd a decemberi kis mennyiségű szállítások, amivel a klinikai teszteket el lehet végezni, és ezt követik majd remélhetőleg, és a dolgok jelenlegi állása szerint január második felében a nagy mennyiségű szállítások.”

„Így állunk most az oroszokkal a tárgyalások során, szerintem nagy előrelépés, hogy a dokumentáció összeállítására és a mintaküldésre vonatkozó menetrendet azt letudtuk.” – mondta a miniszter, akinek pénteken lesz egy következő egyeztetése az oroszokkal. Ezen a virtuális találkozón ott lesz az a magyarországi vállalat, mely érintett lehet a gyártásban, akár az egész folyamatot is lebonyolíthatják, így gyorsabban érkezhetnének a jövőbeni szállítmányok.

Csütörtökön vizsgálják meg újra Szijjártó Pétert, aki nagyon hamar elfárad

Az oroszok korábban átküldték a teljes gyártásra vonatkozó dokumentációt, és már az elején meg tudták állapítani, hogy a gyártáshoz szükséges, úgynevezett második fokú biztonsági szintnek megfelel a magyar oltóanyag gyár. Ezzel pedig egy nagyon fontos előfeltétel teljesült.

Az, hogy a gyár át tud-e állni ennek a vakcinának a gyártására, és milyen mértékben képes ezt megtenni, az egy 1.5 hetes dokumentumtanulmányozás követően derülhet ki. A dokumentumok a hét elején már megérkeztek a céghez. A következő hét közepén erre a kérdésre is választ kaphatunk. Szijjártó kiemelten annak a fontosságát, hogy Magyarországon is lehetségessé váljon a vakcinák előállítása, mely lényegesen felgyorsíthatja az oltatási folyamatokat, miközben az ország nem kerül kiszolgáltatott helyzetbe.

Menet közben borult lángokba egy busz Indiában, nyolcan életüket vesztették

Újabb tragikus buszbaleset történt Indiában, melynek következtében legkevesebb nyolcan életüket vesztették.