Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,94 Ft
Euró
389,41 Ft
Font
455,06 Ft
Bitcoin
59,250 $

Hiába az utcahossznyi előny, Biden egy másik csataállamban is Trump nyakában liheg

24 órával ezelőtt még nagyon úgy tűnt, hogy Donald Trump magabiztosan elhozhatja Pennsylvaniát, ám a korábbi 700 ezer szavazatnyi előny nagyon elolvadt, és már csak 150 ezer voks különbség van a két elnökjelölt között.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

24 órával ezelőtt még nagyon úgy tűnt, hogy Donald Trump magabiztosan elhozhatja Pennsylvaniát, ám a korábbi 700 ezer szavazatnyi előny nagyon elolvadt, és már csak 150 ezer voks különbség van a két elnökjelölt között.

Már az elnökválasztás napja előtt tudni lehetett, hogy Pennsylvania egy nagyon érdekes versenyt hozhat. Az állam egyike azoknak a rozsdaövezetbeli államoknak, amelyre mindkét elnökjelöltnek külön kell készülnie, mivel itt rengeteg fontos szavazót lehet szerezni. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Ezen államokban – Pennsylvania mellett Ohio, Michigan és Wisconsin – jelentős szavazói réteg van a nagyvárosokban és azok külvárosi részeiben, elsősorban feketék és munkások. A korábbi felmérések szerint előbbi társadalmi rétegben Biden, míg utóbbiban Trump tűnt a népszerűbbnek.

E négy állam azért is különleges, ugyanis az Egyesült Államok társadalmi és gazdasági változásait az itt található nagyvárosokban – mint Cleveland, Detroit, Philadelphia, Milwaukee – lehet megfigyelni igazán, ahogyan az ipari gazdaság szerepe folyamatosan háttérbe szorul, dolgozók millióit a kilátástalanságba taszítva.

Az itt lévő szavazók megszerzése, majd később az akaratuknak a képviselete a mindenkori elnökjelölt számára kulcsfontosságú, ugyanis választásokat dönthet el, és úgy tűnik, a 2020-as elnökválasztás során sem más a helyzet.

Donald Trump 2016-ban azzal tudott nyerni Hillary Clinton ellen, nem kis meglepetést okozva a Demokrata Pártnak, hogy ezeket az államokat sikerült behúznia, ugyanis a kampányrendezvényei során számos ígéretet tett az itt élő munkásrétegeknek. Ezeket alapvetően mérsékelten sikerült csak betartani, ami a szavazás jelenlegi állásából úgy tűnik, a szavazók is észrevettek.

Trump ugyan megnyerte Ohiót, viszont Michigant és Wisconsint is visszavette Biden a demokratáknak, amellyel nagyon közel került a győzelemhez. A negyedik állam azonban továbbra is kérdéses, és ugyan Pennsylvania előre megmondta, hogy lassan érkeznek eredmények, egyre jobban haladnak a számlálásban.

Kezdetben úgy tűnt, hogy Trump magabiztosan hozhatja az államot, ugyanis 700 ezer szavazatok előnye is volt már. Ahogyan halad a szavazatszámlálás viszont, úgy tűnik egyre egyértelműbbnek, hogy koránt sem lefutott még az állam.

A szavazatok 89%-os feldolgozottságánál ugyanis 150 ezer szavazatnyira olvadt Donald Trump előnye, és Biden lehet a bizakodóbb, mivel már csak levélszavazatokat számlálnak, amelyek esetében országos viszonylatban kimondható, hogy levélben ő kap több szavazatot.

Philadelphia megyében például a szavazatok 79%-át Biden kapja, és e megyéből még a szavazatok 30%-a áll számolás alatt, így innen még rengeteg szavazat kerülhet a korábbi alelnök neve mellé. Négy évvel ezelőtt Hillary Clinton közel 600 ezer szavazat előnnyel nyerte meg ezt a megyét, és mivel 2020-ban rekordrészvétel van, így Biden is számíthat még innen voksokra, főleg úgy, hogy még 140 ezer szavazat számlálásra vár.

Amennyiben továbbfolytatódik a tendencia, és Biden tényleg átveszi a vezetést, majd megnyeri Pennsylvaniát, akkor ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke, ugyanis az állam 20 elektorával már biztos a győzelem. Egy másik állam, Georgia kapcsán is bizakodhat, ahol még szintén zajlik a számlálás, és már csak 18 ezernyi vokssal vezet előtte Trump.