Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,06 Ft
Euró
385,47 Ft
Font
449,12 Ft
Bitcoin
65,896 $

Tízszer erősebb immunválaszt előidéző koronavírus elleni vakcina fejlesztésébe kezdtek

Egy vadonatúj kísérleti védőoltást alkothatnak meg a közeljövőben, ami robusztus immunválaszra serkentheti a szervezetet a COVID-19 kórokozójával szemben.

...svg content...Bangkok, 2020. május 25. Technikus kezében egy oltóanyaggal teli fiolával a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók. MTI/EPA/Diego Azubel
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egy vadonatúj kísérleti védőoltást alkothatnak meg a közeljövőben, ami robusztus immunválaszra serkentheti a szervezetet a COVID-19 kórokozójával szemben.

A Washingtoni Orvosi Egyetem (UW) kutatócsapata a koronavírus-fertőzés túlélőinek szervezetében azonosított immunreakcióhoz képest tízszer erőteljesebb vakcina előállításába kezdtek. Soron kívül 3 óra 40 percig tartott Robert Fico operációja, mélyaltatásban van

Az új oltóanyag masszívabb memóriasejt-választ idézhet elő, ezáltal sokkal gyorsabban termelődhetnek az antitestek abban az esetben, ha a páciens újrafertőződne – olvasható a Cell tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.

Az első kísérleteket egereken végezték, az eredmények pedig biztatóak voltak. A vakcinát nanorészecskék felhasználásával készítették, amelyek leutánozzák a kórokozó strukturális jellemzőit, ezáltal könnyebben hozzá tudnak kapcsolódni a vírus receptoraihoz.

Dr. Neil King, a Washingtoni Orvosi Egyetem biokémikus adjunktusa a következőképpen értékelte a kutatást:

„Abban reménykedünk, hogy a nanorészecskés platformmal elősegíthetjük a pandémia terjedésének megfékezésére irányuló munkákat, és elkerülhetjük a járvány okozta károk további súlyosbodását. A stabilitása, a gyárthatósága és a benne rejlő potenciál miatt a vakcinajelöltünk teljesen eltér a többi védőoltástól.”

A kísérleti rágcsálóknál még akkor is megemelkedett immunválaszt tapasztaltak, amikor mindössze ötször alacsonyabb dózisú oltóanyagot alkalmaztak.

A vakcina licencét jelenleg két biotechnológiai vállalat birtokolja, az emberi kísérleti tesztfázis hosszú folyamatai valószínűleg idén év végén kezdődhetnek meg. Dr. David Vessler, az UW professzora és a tanulmány társszerzője elmondta,

„Rendkívül boldog vagyok, hogy a koronavírusra leadott antitestválaszon alapuló koncepciónk egy lehetséges védőoltásjelöltté érhet.”

Drámai módon győzte le a Paks a Ferencvárost a Magyar Kupa döntőjében

Igazi kupadöntős hangulat fogadta a Ferencvárost és a Paksot a Puskás Arénában, ahol rengetegen voltak kíváncsiak a Magyar Kupa döntőjére.

3 óra 40 percig tartott Robert Fico operációja, mélyaltatásban van

Húsz perc híján négy órán át tartott Robert Fico operációja az ellene elkövetett merénylet miatt, és most már csak a szervezetén múlik, hogyan sikerül megküzdeni a sérüléseivel.

Nem is gondolnánk, de ezek a dolgok hátráltathatják a fogyást

Ha észben tartunk néhány dolgot, és nem leszünk túl szigorúak magunkkal szemben, sikeres lehet a diétánk. Ehhez csak kitartás kell, illetve az, hogy megértsük, a nagy változásokhoz idő kell.