Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,21 Ft
Euró
388,86 Ft
Font
452,98 Ft
Bitcoin
64,339 $

Hosszú hónapokig szenvedhetnek a koronavírus-fertőzés tüneteiben az elhúzódó Covidos páciensek

Egyre több koronavírus-fertőzésen átesett betegek számolt be arról, hogy a felépülés után hónapokon keresztül képtelenek voltak visszatérni az egészségügyi problémáik miatt a normális kerékvágásba.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egyre több koronavírus-fertőzésen átesett betegek számolt be arról, hogy a felépülés után hónapokon keresztül képtelenek voltak visszatérni az egészségügyi problémáik miatt a normális kerékvágásba.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a pénteken tartott videókonferencián megjegyezte, hogy rengeteg beszámolót hallott olyan páciensektől, akik nem tudnak megszabadulni az elhúzódó Covid kellemetlen szimptómáitól: Soron kívül Kiszabadították az Adácsnál kisiklott tehervonat mozdonyvezetőjét

„Első kézből hallottam közép, illetve hosszú távú tünetekkel küzdő COVID-19 fertőzöttek történeteit. Leginkább a szimptómák időbeli változékonysága, valamint a szervezetre kifejtett hatása aggaszt minket.”

Miközben egyre több kutatásban próbálnak fényt deríteni arra, mi okozhatja az elhúzódó Covid-betegségek, az érintett páciensek száma napról napra emelkedik, ellenszer pedig egyelőre nincs a panaszaikra.

A szóban forgó elváltozás érintheti a fiatalokat, az időseket, a nőket és a férfiakat egyaránt, tehát korosztályonként nincs jelentős eltérés. Paul Garner, az Egészségügyi Világszervezet trópusi orvostudománnyal foglalkozó epidemiológus specialistája még márciusban kapta el a kórokozót, és szintén hónapokig küszködött a panaszokkal.

Garner elmondta, négy hónapig elviselhetetlen fáradtságot, izzadást, erős fejfájást és hangulatingadozást érzett, tünetei mindössze az elmúlt két hétben enyhültek:

„Sosem gondoltam volna, hogy hét hónapot fog elvenni az életemből a felépülés, de végre eltűnt, már nem kell vele többet foglalkoznom.”

Gebrejeszusz egy 26 éves londoni szoftverfejlesztőt is meghívott a konferenciára, akit szintén márciusban diagnosztizáltak COVID-19 fertőzéssel, eleinte pedig influenzaszerű tüneteket produkált. Heteken keresztül otthonában lábadozott, majd mikor már azt hitte, felgyógyult, az egyik bevásárlás során az üzletben összeesett. A kórházba szállítása után az orvosok közölték vele, a tüdőgyulladás végső fázisában jár, és még rengeteg idő szükséges ahhoz, hogy meggyógyuljon:

„Már lassan nyolc hónapja, hogy enyhíthetetlen fáradtsággal, agyköddel, mellkasi fájdalmakkal, erős szívdobogással, emésztési gondokkal és rövid távú memóriazavarral élek. Nincs egyetlen pontja sem a szervezetemnek, amit ne érintett volna a fertőzés. Ha nyolc hónappal ezelőtt megkérdeztek volna, elhiszem-e, hogy ennyit szenvedhet valaki COVID-19 miatt, a válaszom egy határozott nem lett volna.”