Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,035 $

Magasvérnyomás-betegséget okozhat idős nőknél a hosszan tartó bezártság koronavírus-járvány idején

Habár eleinte jó ötletnek tűnt mindenkit elszigetelni a pandémia terjedésének megfékezése érdekében, a legújabb kutatások szerint az idősebb korosztály izolációja súlyos lelki és testi problémákat okozhat.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Habár eleinte jó ötletnek tűnt mindenkit elszigetelni a pandémia terjedésének megfékezése érdekében, a legújabb kutatások szerint az idősebb korosztály izolációja súlyos lelki és testi problémákat okozhat.

A Journal of Hypertension tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a Brit Columbiai Egyetem (UBC) tudósai bebizonyították, hogy a minimális szociális kapcsolatokat fenntartó középkorú és idős nőknél nagyobb eséllyel alakult ki a szívproblémákhoz és stroke-hoz vezető magasvérnyomás-betegség, mint a férfiaknál. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Annalijn Conklin, a UBC adjunktusa szerint éppen a közösségi izoláció az alapvető oka a korai elhalálozásoknak. A kanadai longitudinális öregedésvizsgálati statisztika segítségével több mint 28 ezer 45 és 85 év közötti felnőtt adatait elemezték.

Rájöttek, hogy az egyedülálló vagy megözvegyült nőknél, akik havonta háromnál kevesebb közösségi interakcióban vesznek részt, illetve 85-nél kevesebbszer találkoznak másokkal, nagyobb kockázattal alakulhat ki a hipertenzió.

A szisztolés vérnyomás az özvegy, egyedül élő, szociális szempontból inaktív nőknél volt a legmagasabb – a legnagyobb eltérést éppen köztük és a házas nők között mérték.

Férfiak esetében meglepő módon éppen az ellenkező eredményeket kapták. Azoknál az idős férfiakjál, akik párkapcsolatban élnek, házasok, valamint havi szinten rengetegszer tartják a kapcsolatot barátaikkal és hozzátartozóikkal, sokkal magasabb vérnyomásértékeket tapasztaltak.

A szakértők a kutatásuk összegzésében megjegyezték, hogy a koronavírus-járvány negatívan befolyásolhatja az idősebb korosztályhoz tartozó nőket és férfiakat egyaránt, hiszen a megnövekedett stressz és bizonytalanság miatt a vérnyomásuk is megemelkedhet, aminek akár fatális következményei lehetnek.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.