Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,83 Ft
Euró
391,11 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
64,597 $

60 ezer milliárd forintba kerül a környezetszennyezés az európai lakosságnak

A környezetszennyezés minden egyes európai állampolgár egészségén kívül az országok gazdasági fejlődését is veszélyezteti, így nem meglepő, hogy éves szinten rengeteg pénz emésztődik fel ezen rendkívül negatív tevékenység hatására.

Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A környezetszennyezés minden egyes európai állampolgár egészségén kívül az országok gazdasági fejlődését is veszélyezteti, így nem meglepő, hogy éves szinten rengeteg pénz emésztődik fel ezen rendkívül negatív tevékenység hatására.

Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) legújabb jelentéséből kiderült, hogy főként a légszennyezettségért felelős finom porrészecskékhez (PM), ózonhoz (O3) és nitrogén-dioxidhoz (NO2) köthetőek a korai elhalálozások és a kórházi kezelések, valamint az elvesztett munkanapok okán kialakuló pénzügyi veszteségek. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

A nagyvárosok közül London 13,3 milliárd amerikai dollártól esett el, míg a második helyen álló Bukarest 7,4 milliárd dollár, a harmadik Berlin pedig 6,1 milliárd dollár veszteséget könyvelhetett el a környezetszennyezés miatt.

A légszennyezés a korai elhalálozások vezető oka Európában, ami főként arra vezethető vissza, hogy a kontinens lakosságának kétharmada nagyobb városokban és azok agglomerációjában él. A jelenlegi statisztikák szerint ezen metropoliszok több mint 60 százaléka képtelen teljesíteni az Egészségügyi Világszervezet által előírt levegőtisztasági normákat.

Az EPHA megbízott főtitkára, Sascha Marschang elmondta, a tanulmányukban rámutattak, hogy a mérgező levegő által keletkezett károk nagy része jelentősen befolyásolja az emberek egészségét, ezáltal komoly egyenlőtlenségek jöttek létre Európa-szerte:

„Csakis úgy vehetjük elejét a helyzet elfajulásának, ha változtatunk a közlekedési szokásainkon, ezen felül a városok csökkentik majd a környezet terhelését zéró emissziójú tömegközlekedésre való váltással.”

A kutatók a tanulmány elkészítéséhez az Eurostat 2018-as monitorozási adatait vették górcső alá, amelyek segítségével ki tudták számolni, pontosan milyen károk keletkeztek, illetve mennyi pénzt kellett a környezetszennyezés által előidézett betegségek utáni kezelésekre költeni.

Összesen 432 EU-s, valamint brit, norvég és svájci városokat vizsgáltak meg, végül rájöttek, hogy évente átlagosan 190 milliárd dollárba kerül a lakók számára a szennyezettségből adódó egészségügyi gondok kezelése.

Bebizonyították azt is, hogy míg a közép- és kelet-európai régióban halnak meg a legtöbben légszennyezés következtében, addig Dél-Európában többségében a krónikus betegségek számítanak vezető haláloknak.