Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,36 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,33 Ft
Bitcoin
63,722 $

Újabb országban tesztelhetik embereken az orosz koronavírus-vakcinát

Fehéroroszország után az Egyesült Arab Emírségekben folytatódhat a Szputnyik V névre keresztelt védőoltás utolsó tesztfázisa, így előreláthatólag november végéig kiderülhet, hatékony-e az ellenszer.

Moszkva, 2020. szeptember 17. Egészségügyi dolgozó beadja a koronavírus (SARS-CoV-2) elleni vakcinát egy önkéntentesnek egy moszkvai kórházban 2020. szeptember 17-én. Az új vakcinát Szputnyik V néven regisztrálták és most kezdik a tömeges tesztelést. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Fehéroroszország után az Egyesült Arab Emírségekben folytatódhat a Szputnyik V névre keresztelt védőoltás utolsó tesztfázisa, így előreláthatólag november végéig kiderülhet, hatékony-e az ellenszer.

Az augusztusban a világon elsőként engedélyezett és jóváhagyott orosz vakcinán jelenleg a harmadik fázisú emberi kísérletek zajlanak, amely során 40 ezer moszkvai önkéntest oltanak be a potenciális ellenanyaggal. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

A szövetséges Belorusszián kívül az Egyesült Arab Emírségekre is kiterjesztették a humán vizsgálatokat, az emirátusok egészségügyi minisztériuma ugyanis szerződést kötött az orosz PureHealth befektetési alappal arról, hogy bizonyos feltételek teljesítése mellett kaphatnak a védőoltásból, ha az effektív lesz.

Kirill Dmitrijev, az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezetője elmondta, az előzetes eredmények még a következő hónap végéig megszülethetnek:

„Az Egyesült Arab Emírségekben lefolytatott tesztelések eredményeit az oroszországi és a többi államokból származó adatokkal fogjuk összevetni.”

Abdul Rahman bin Mohammed al-Owais, az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi minisztere közölte, tökéletes helyszínt választottak maguknak az orosz illetékes hatóságok, mivel az országban rendkívül széles demográfiai változatosság tapasztalható:

„A világ több mint kétszáz országának állampolgára él jelenleg nálunk, ezért jó döntést hoztak orosz partnereink.”

Korábban Indiában szerette volna elindítani a klinikai tesztszakasz harmadik fázisát az RDIF, azonban a helyi gyógyszerfelügyelet egyelőre nem hagyta jóvá a folyamatokat, mivel először az orosz adatokat szeretnék megvárni.

A védőoltás kifejlesztéséért felelős moszkvai Gamaleja Intézet igazgatója, Alexander Gintsburg szerint nagyjából már kétezer önkéntes kapta meg a Szputnyik V első és második komponensét, a közeljövőben pedig Venezuelában és Brazíliában is tesztelnék a készítményt.