Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,346 $

Nyárig marad a koronavírus, utána kitör a „vakcinaháború”

Barabási Albert-László hálozatkutató a HVG-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy egészen nyilvánvaló, hogy jövő nyárig az élet nem áll vissza a normális kerékvágásba, amelyet követően a hangsúly a vakcinaháborún lesz.

...svg content...Moszkva, 2020. augusztus 13. Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 elleni oltóanyag, a Gam-Covid-Vak elõállításán dolgoznak az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet moszkvai laboratóriumában 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsõként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven. MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)
Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Barabási Albert-László hálozatkutató a HVG-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy egészen nyilvánvaló, hogy jövő nyárig az élet nem áll vissza a normális kerékvágásba, amelyet követően a hangsúly a vakcinaháborún lesz.

Barabási annak kapcsán, hogy jelenleg durván húszezer aktív fertőzött van és durván ezres nagyságrendben növekszik a fertőzöttek száma naponta úgy fogalmazott, hogy a kezdeti „magyar csoda” után kissé meglepő, hogy ilyen robbanásszerűen kezdtek növekedni a fertőzési adatok. Soron kívül Történelmi rekord: 110 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát az MNB

A hálozatkutató szerint ezt alapvetően ki lehetett volna védeni, mindössze annyit kellett volna tenni, hogy erőteljesebb kommunikációt folytatnak a maszkhasználat szükségességéről, és betiltják a nyárra vonatkozóan a nagy összejöveteleket. Barabási kihangsúlyozta, mivel ezek elmaradtak, ennek fizetjük meg jelenleg az árát.

A maszkhasználat kapcsán még a saját Facebook-oldalára is posztolt szeptember elején, amelyben kifejtette, hogy amennyiben egyszerre akarjuk nyitva tartani az iskolákat, boltokat, színházakat, munkahelyeket és el akarjuk kerülni, hogy a vírus további halálos áldozatokat szedjen, oda kell figyelnünk a maszk viselésére.

„Egészen nyilvánvaló, hogy jövő nyárig nem áll vissza az élet a normális kerékvágásba. Aztán még egy évet ráhúzunk erre a folyamatra, mert ha végre lesz vakcina, a hangsúly a vakcinaháborún lesz. Az utóbbi arról fog szólni, hogy az oltásból hányat tudnak gyártani, ki fogja megkapni és ki lesz hajlandó beadatni” – idézte a tudóst a HVG360-nak adott interjújából szemléző Napi.hu.

Barabási azt is elmondta, hogy szerinte a védőoltás hiányában az emberiségnek jóval több mint a fele meg fog fertőződni, amely egy elkerülhetetlen folyamat lesz. A tudós szerint az egész világon igaz, hogy a nyilvántartásba vett számoknál a valós számok legalább tízszer nagyobbak lehetnek.

Az M1 megerősítette, be fognak számolni Magyar Péter közmédiás demonstrációjáról

Ezzel együtt továbbra is várják az ellenzéki pártok képviselőit, így Magyar Pétert is.