Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,50 Ft
Euró
389,13 Ft
Font
454,93 Ft
Bitcoin
59,740 $

Az egyszerű megfázás is védelmet nyújthat a koronavírussal szemben

Egyre több kutató vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a közönséges nátha megvédheti a szervezetet attól, hogy megfertőződjön a COVID-19 kórokozójával.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egyre több kutató vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a közönséges nátha megvédheti a szervezetet attól, hogy megfertőződjön a COVID-19 kórokozójával.

A Yale Egyetem legutóbbi tanulmányából megtudhattuk, hogy a megfázásért felelős rinovírusok megerősíthetik az immunrendszert, és akár influenza ellen is erőteljes védelem alakulhat ki. Soron kívül Verőfényes napsütésre számíthatunk a hétvégén, helyenként záporok is várhatók

A rinovírus jelenléte előidézte az interferon nevű antivirális molekula termelődését, amit a szervezet akkor állít elő, ha egy patogén belépett a véráramba és elkezdte megfertőzni az egészséges sejteket – számolt be róla a Sky News hírportál.

Dr. Ellen Foxman és kollégái most arra keresik a választ, vajon koronavírussal szemben is hatékonynak bizonyulhat-e a rinovírussal történő megelőző fertőzés.

„Az egyszerű megfázás aktiválja az antivirális védelmi rendszereket, amelyek főként a légutak sejtjeiben találhatóak, ahová a vírusnak is be kell épülnie. Az influenza, a nátha és a COVID-19 is ugyanúgy légzéssel terjednek, és ezekben a szövetekben szaporodnak.”

mondta Foxman.

A szakember hozzátette, az interferon immunválasz az összes ismert vírus ellen megtörténik, ezért COVID-19 esetében is effektív megoldást jelenthet ennek felerősítése:

„Ha laboratóriumban hajtjuk végre a kísérleteket, és interferonokkal bombázzuk a sejteket, akkor a COVID-19 kórokozóját is blokkolni tudjuk. Lehetséges, hogy ez a módszer működhet, a kiderítéséhez azonban rengeteg tesztet le kell még folytatnunk.”

Foxman kiemelte, az interferon alapú immunitás nagyjából egy vagy két hétig tarthat, ezért a fertőzéssel szemben sajnos maximális védelmet nem nyújthat, viszont ideiglenesen egy olyan állapotban tarthatja az immunrendszert, hogy képes legyen leküzdeni a koronavírust.

A kutató meg van győződve róla, hogy az influenzához hasonlóan a koronavírusnál is hasonló eredményeket érhetnek el a rinovírusokkal kapcsolatban, azonban egyes szakértők szerint az utóbbi vírus annyira kiszámíthatatlan, hogy biztosat csak akkor mondhatnak, ha emberi kísérleteknek vetik alá az elméleteiket.

Tarlós István szerint Vitézy Dávid „a mai napig sértődött ember”

Mindemellett „végtelenül tisztességtelennek” tartja a főpolgármester-jelölt kommunikációját.

Váratlan eredmény született a Chelsea-Tottenham rangadón

A Chelsea továbbra is nagyon hektikus formában játszik, addig a Tottenham szép lassan lemondhat a Bajnokok Ligája indulásról.

Így lehet megállapítani, mely árus kínál valóban magyar epret

Több dolog is van, ami arra utal, hogy a „mézédes magyar epret” kínáló árusok között egyesek ellenőrizetlen forrásból származó, jellemzően spanyol vagy görög szamócát próbálnak rásózni az emberre.