Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
61,993 $

Újabb orosz koronavírus-vakcina előzetes tesztjei zárultak sikerrel

Csütörtökön a helyi egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy az augusztusban már hitelesített védőoltáson kívül egy másik vakcinajelölt is átesett az első emberi ellenőrzéseken.

Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Csütörtökön a helyi egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy az augusztusban már hitelesített védőoltáson kívül egy másik vakcinajelölt is átesett az első emberi ellenőrzéseken.

A Szibériában található orosz szupertitkos állami virológiai kutatóközpont, a Vektor képviselői közölték, az EpiVacCorona névre keresztelt ellenszerük sikeresnek bizonyult az előzetes humán kísérletek során. Soron kívül Videóra vettek egy kényszerleszállás közben kigyulladt Airbus utasszállító gépet

A moszkvai Gamaleja Intézet által kifejelsztett Szputnyik V komoly vihart keltett a tudományos társadalomban, mivel jóváhagyását még a harmadik klinikai fázis végrehajtása előtt tették meg.

A Vektor peptidalapú készítménye immunreakciót válthat ki a szervezetből, ezáltal elkezdődhet az antitestek termelődése. Oroszország egészségügyi minisztere, Mihail Murasko nemrég arról tájékoztatta az elnököt, Vlagyimir Putyint, hogy az EpiVacCoronát akár három héten belül engedélyezhetik.

A regisztráció utáni klinikai teszteléseket Szibériában kezdhetik nagyjából 5 ezer önkéntesen. A fejlesztésekért felelős laboratórium szerint mindeközben egy másik klinikai kísérletet is lefolytathatnak 150 hatvan év feletti résztvevővel is.

Ha pozitív eredményekkel végződnek ezek az ellenőrzések, az utolsó szakaszban ötezer 18 és 60 év közötti önkéntesen, kontroll placebocsoportok bevonásával vizsgálhatják az oltóanyag hatékonyságát és biztonságosságát.

Az EpiVacCorona két dózisban adhatják be az embereknek 21 napos különbséggel. Oroszország 10 ezer kísérleti adagot tervez legyártani novembertől kezdődően. A Novoszibirszk külvárosában lévő Vektor laboratóriumi komplexumában egyébként különféle biológiai fegyverekkel is kísérleteztek a szovjet érában, manapság legfőképpen azzal foglalkoznak, hogy begyűjtsék és izolálják a Földön pusztító kórokozókat.

Donald Trump visszatért arra a helyszínre, ahol meglőtték

Donald Trump most visszatért arra a helyszínre, ahol pár hónapja egy merénylő meg akarta ölni.

Ezzel a góllal nyertek Szoboszlaiék, necces volt

Szoboszlai Dominik csapatára egy nehezebb mérkőzés várt a még mindig nyeretlen Crystal Palace ellen, de mint mindig, most is a 3 pont megszerzése volt a legfontosabb.

A várható maximum hőmérsékletek vasárnap Magyarországon

Összességében nem vár ránk egy túlzottan hideg vasárnap, ugyanakkor napozni sem fogunk túl sokat, néhol esni is fog az eső.