Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Meglepő trükk – így maradhat friss a tojás akár 12 hónapig

Meglepő trükk – így maradhat friss a tojás akár 12 hónapig

Meglepő trükk – így maradhat friss a tojás akár 12 hónapig
Shutterstock/Illusztráció

A legtöbben úgy gondolják, hogy a tojásokat a hűtőszekrényben kell tartani, hiszen szobahőmérsékleten gyorsabban romlanak.

A hűtőben, dobozban tárolva a tojás körülbelül három hétig marad friss, a különválasztott tojásfehérje légmentesen záródó edényben szintén három hétig eltartható, míg a sárgája lefedve nagyjából három napig őrzi meg minőségét.

A cikk a videó után folytatódik

A Brit Tojásipari Tanács azonban egy olyan egyszerű konyhai praktikára hívta fel a figyelmet, amely akár 12 hónapig is megőrzi a tojás frissességét: a fagyasztásra. „A tojásokat biztonságosan lehet tárolni akár egy évig is, ha lefagyasztjuk őket.” Ugyanakkor hozzátették, „bár a tojás egy évig is eláll a fagyasztóban, legjobb négy hónapon belül felhasználni, hogy a lehető legfrissebb maradjon.”

Az irányelvek világosak, mint arról a Mirror is ír. „A teljes tojás lefagyasztásához a fehérjét és a sárgáját össze kell keverni. Az így kapott masszát öntsük fagyasztásra alkalmas edénybe, címkézzük fel dátummal, zárjuk le, majd tegyük a fagyasztóba.”

A tojásfehérje fagyasztása a tanács szerint „egyszerű eljárás”: elegendő egy edénybe önteni, összekeverni, szorosan lezárni és lefagyasztani. A gyorsabb kiolvasztás érdekében ajánlott kisebb adagokban tárolni.

A tojássárgája fagyasztása azonban több lépést igényel. „A sárgáját külön kell elhelyezni egy edényben. Mivel sűrűbb állagú, fagyasztás közben zselésedik, ezért használhatatlanná válna. Ennek elkerülésére minden 240 ml nyers tojáshoz fél teáskanál sót vagy egy-másfél evőkanál cukrot kell adni. Sót a sós, cukrot az édes ételekhez használjunk.”

Hogyan tároljuk a tojást? – összefoglaló táblázat

Tárolási módEltarthatóságMegjegyzés
Hűtőben, héjábankb. 3 hétDobozban, állandó hőmérsékleten
Fehérje hűtőbenkb. 3 hétLégmentesen zárva
Sárgája hűtőbenkb. 3 napLefedve, hűtve
Tojás fagyasztva (egész, felverve)max. 12 hónapLegjobb 4 hónapon belül felhasználni
Fehérje fagyasztvamax. 12 hónapKis adagokban praktikus
Sárgája fagyasztvamax. 12 hónapSóval vagy cukorral kezelve

Fontos szabályok a felhasználásnál

A lefagyasztott tojásokat mindig teljesen ki kell olvasztani, mielőtt felhasználjuk. „A tojásokat soha nem szabad közvetlenül fagyott állapotban megfőzni vagy megsütni.” A legbiztonságosabb módszer, ha a fagyasztóból a hűtőbe tesszük át őket egy éjszakára, így elkerülhető a baktériumok elszaporodása.

Gyorsabb megoldásként hideg víz alá is helyezhetjük a fagyasztott edényt. A kiolvasztott tojást azonnal fel kell használni, és kizárólag teljesen átsütött vagy főtt ételekben fogyasztható.