Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,97 Ft
Euró
385,56 Ft
Font
448,29 Ft
Bitcoin
61,788 $

Tíz napig tartó alkoholizással súlyos mentális zavarokat idézhetünk elő

Jó ideje tudjuk már, hogy az alkohol megöli az agysejteket, ezen kívül a hosszan tartó ivászattal komoly károsodásokat idézhetünk elő a szervezetünkben, a legutóbbi tanulmányban azonban a kognitív problémákra fókuszáltak a tudósok.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Jó ideje tudjuk már, hogy az alkohol megöli az agysejteket, ezen kívül a hosszan tartó ivászattal komoly károsodásokat idézhetünk elő a szervezetünkben, a legutóbbi tanulmányban azonban a kognitív problémákra fókuszáltak a tudósok.

A Science Signaling tudományos lapban megjelent kutatásban a Portói Egyetem neurológus professzora, João Relvas és kollégái tíz napon keresztül egy vékony cső segítségével folyamatosan adagolták az etanolos italokat a férfi egerek szervezetébe. A részeges rágcsálók testsúlyonként 1,5 kilogramm alkoholban részesültek, ami egy átlagos tömeggel rendelkező embernél napi öt italnak (öt üveg sör, öt pohár bor) felel meg. Soron kívül Három ember életét vesztette egy kamion rakterében az M1-es autópályán

A hosszú ivászat után az egerek agyszövetét vették górcső alá – rájöttek, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás következtében a mikroglia sejtek elpusztították a prefrontális kéregben lévő neuronok közötti szinapszisokat.

A mikrogliák lényegében a központi idegrendszer makrofágszerű sejtjei, amelyek az agyat és gerincvelőt immunsejtekként védik meg a külső betolakodóktól. A prefrontális kéreg az agy azon része, ami közvetlenül a homlok, illetve a szemek mögött található, legfőképpen pedig a döntéshozatalért és a komplex felismerésért felelős.

A szinaptikus diszfunkció a tíz napig tartó alkoholizás hatására látható szorongásos viselkedést alakított ki az egerekben. Az agyszövet tüzetesebb vizsgálata sroán kiderítették, hogy a mikrogliák által megzavart agysejtekben gyulladások keletkeztek.

Amikor a kutatók meggátolták a TNF nevezetű, gyulladást okozó molekula termelődését pomalidomid hatóanyagú gyógyszerrel, a szinaptikus rendellenesség nem tudott kialakulni, ezáltal sikeresen megelőzték a szorongás létrejöttét.

A kísérletek során bebizonyították, hogy a TNF kiválasztásának megakadályozásával kezelhetnék a túlzott alkoholfogyasztás agyra kifejtett negatív hatásait, ehhez azonban még emberi klinikai teszteléseknek kell alávetniük az eljárást.

A tudósok kiemelték, a TNF-es módszert még a terápia sikeressége esetén sem javasolják majd azoknak, akik hajlamosak a visszaesésre. A túlzott alkoholizálás nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb emberek szervezetét is tönkretehetik – a magasvérnyomás-betegség, a diabétesz, és a magas koleszterinszint kialakulása ellen csak alkoholmentes életmóddal küzdhetünk, más opció sajnos nincsen.