Kutatás: váratlan dolog derült ki az extraszűz olívaolaj egészségügyi hatásairól
A kutatók a növényi alapú étrend egészségügyi előnyeit vizsgálták olyan személyek viszonylatában, akiknél magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata. Végül meglepő eredményre jutottak.
A szívbetegek körében az egészséges étrend részeként fogyasztott extraszűz olívaolaj lehet, hogy nem segíti a koleszterinszint csökkentését – derül ki egy új tanulmányból. Mint részletezik, a Floridai Egyetem, valamint egy betegségkutató intézet kutatói a növényi alapú étrend egészségügyi előnyeit vizsgálták olyan személyek viszonylatában, akiknél magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata, eredményeiket pedig a Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban publikálták.
A vegán és a mediterrán étrendek egyébként meglehetősen népszerűek az utóbbi időben, s gyakran hangoztatják az extraszűz olívaolaj előnyeit, mely segíthet a magas koleszterinszint csökkentésében. Az egyes tanulmányok azonban ellentmondanak abban, hogy mennyire előnyös ez a szívbetegség kockázatát hordozó emberek körében. Kifejtik: a kutatók a friss vizsgálataikba negyven 18 és 79 év közötti embert vontak be, akik nyolc hétig éltek egy gondosan összeállított vegán étrenden.
Négy héten át napi négy extra kanál extraszűz olívaolajat adtak az ételeikhez, majd négy héten át ezt a négy kanálnyi extra adagot elhagyták. (A kettő között volt egy hét szünet.) Végül a szakemberek arra jutottak: mindkét esetben megfigyelhető volt a kardiometabolikus folyamatok (koleszterin- és vércukorszint, gyulladás) mértékének javulása a diéta előtti állapotokhoz mérten. Egyúttal az is kiderült, hogy a sorrend sem mindegy, azaz hogyan követi egymást a kevés és a több olívaolaj-fogyasztás időszaka.
Amikor bőséges olajjal kezdték a diétát, majd kevesebbre váltottak (vagy elhagyták azt), akkor csökkent a „rossz” koleszterin szintje. Ám ha utóbbi, alacsony mennyiségű olajfogyasztás után ismét emeltek rajta, ez már gátolta a rossz koleszterin további csökkenését – magyarázzák. A kutatók úgy vélik, az exraszűz olívaolajban lévő kis mennyiségű telített zsír befolyásolhatja azt, ahogyan a máj feldolgozza a rossz koleszterint; végül pedig emelkedni kezd a vérben lévő mennyisége, növelve a stroke és a szívinfarktus kockázatát.
Az összes eredmény ismeretében a szakemberek arra jutottak, hogy a szívbetegség kockázatát hordozó emberek számára elgondolkodtató lehet az extraszűz olívaolaj elhagyása az étrendjükből. A pontosabb megállapításokhoz ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek – jegyzi meg a HVG a Science Alertre hivatkozva.
Korábban mindemellett arról is beszámoltunk, mely téli szupergyümölcsöt ne hagyjuk ki az étrendünkből, immunrendszerünk hálás lesz érte. Ám a szívre, emésztőrendszerre és a bőrre is pozitív hatással van, ráadásul a rák kockázatát is csökkenti. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, miszerint kutatás bizonyítja, meglepő hatása lehet a rendszeres tojásfogyasztásnak. Bár ebben az állati élelmiszerben sok a koleszterin, a kutatók úgy vélik, egyáltalán nem egészségtelen, sőt: rendszeres fogyasztásának kifejezetten jó hatása lehet.