Elképesztően nő ennek a fűszernek a kereslete, hamarosan a szomszédban is teremhet
Évről-évre egyre nagyobb számban igénylik az európai fogyasztók ezt a fűszernövényt, ami kiválóan alkalmas a meghűléses betegségek kezelésére.
Már 2021-ben több mint 32 ezer tonnányi gyömbért használtak fel Európában. Mindez az ázsiai konyha és az egészséges táplálkozás elterjedésével áll összefüggésben, a tendenciák alapján további keresletnövekedés várható – áll a beszámolóban.
Az Agroinform a freshplaza.de cikkére hivatkozva azt írja, a többnyire püréként és gyömbérléként használt termék legnagyobb részét Kína, Nigéria, Peru, Brazília és más dél-amerikai országok szállítják, több esetben holland, német és brit közreműködéssel.
A felsorolásban szereplő első két ország szerint az alacsonyabb árfekvésre tekintettel a fejlődő országokra célszerű alapozni az importot, így 97%-ban Németország is ezekből az országokból elégíti ki saját igényeit – részletezik.
Pozitív eredmények
Hozzáfűzik: a gyömbért eddig kizárólag szubtrópusi környezetben termesztették, azonban az üvegházak terjedésével már a mérsékelt övi országok is elő tudják állítani: legutóbb Lengyelországban kezdtek el gyömbért termeszteni kísérleti jelleggel, a Poznańi Egyetem kutatóinak útmutatásával.
Az első eredmények pozitívak, ám egyelőre nem lehet velük az import egészét helyettesíteni – szemlézte a cikket az Economx. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy óriásit drágult a pirospaprika: van olyan, aki 12 ezerért árulja.
A jelentős drágulás hátterében több dolog áll, egyebek mellett az energiaárak és a munkaerő költségeinek emelkedése, a termőterület csökkenése. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy rohamosan csökken a méztermelés hazánkban. Mindezért nem csak az aszály okolható, másfelé is mutatnak a szálak.