Ezért csökkenti a tejtermékek fogyasztása az antibiotikumok hatékonyságát
Más gyógyszereknél is problémát okozhat, a jó hír, hogy elég egyetlen dologra odafigyelnünk.
Egy új tanulmány szerint bizonyos antibiotikumok hatékonysága csökkenhet akkor, ha tejtermékekkel fogyasztják el azokat. Anastasiya Shor, a New York-i Touro College of Pharmacy adjunktusa szerint ez annak köszönhető, hogy a tejtermékek rengeteg töltött kalcium- és magnéziumrészecskét, úgynevezett „ionokat” tartalmaznak.
Ezek az ionok egyes antibiotikumokhoz kötődhetnek, és „oldhatatlan vegyületet” hozhatnak létre, melyek nem oldódnak vízben, és ha egy gyógyszer nem tud feloldódni a bélben lévő folyadékban, úgy nem is tud felszívódni a véráramba.
Amikor kalcium- és magnéziumionok vannak jelen a bélben, azok csapdába ejtik az antibiotikum-molekulákat. A véráramba jutó antibiotikum mennyisége így jelentősen mérséklődik, csökkentve a gyógyszer hatékonyságát.
Ez a kölcsönhatás a tejtermékekkel csak bizonyos antibiotikumok esetében jelent problémát, konkrétan azoknál, amelyek két osztályba tartoznak: a tetraciklinek és a fluorokinolonok – írja a Live Science.
Nem csak az antibiotikumokra vonatkozik ez a figyelmeztetés; más gyógyszerek is kölcsönhatásba léphetnek a kalciummal. Egyes rákellenes gyógyszerek és szívgyógyszerek esetében is megfigyelték, hogy a tejtermékek csökkentik a felszívódásukat, ami rontja a hatékonyságukat.