Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,89 Ft
Euró
390,40 Ft
Font
457,26 Ft
Bitcoin
63,033 $

Akár a pulzus ingadozása alapján is megállapítható a depresszió

A legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy a mentális rendellenességek egyik legsúlyosabb változatát diagnosztizálni lehet a páciens szívritmusának 24 órán keresztül történő monitorozásával.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy a mentális rendellenességek egyik legsúlyosabb változatát diagnosztizálni lehet a páciens szívritmusának 24 órán keresztül történő monitorozásával.

Az Európai Neuropszichofarmakológiai Egyetem kongresszusán bemutatott legújabb tanulmányból megtudhattuk, hogy a súlyos depressziós zavar (MDD) kórmegállapításában korszakalkotó előrelépést tettek a Goethe Egyetem orvosai. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Carmen Schiweck, a kutatás vezetője elmondta, összesen 16 MDD-ben szenvedő pácienst és ugyanennyi egészséges önkéntest toboroztak a kísérletekhez, amely során mind a beteg, mind a kontrollcsoport pulzusát négy napon át egy apró okoskészülék segítségével figyelték.

„Rájöttünk, hogy a depresszióval küszködő csoport tagjainál a nyugalmi pulzus és annak fluktuációja jóval magasabb volt, mint amit előzetesen feltételeztünk. Átlagosan 10-15-tel többet ver percenként a szívük az MDD-s pácienseknek az egészséges felnőttekhez képest.”

mondta Schiweck.

A nyugalmi szívritmus felmérése után egy gyors ketaminos antidepresszáns kezelést alkalmaztak a betegeken véletlenszerűen, hatástalan placebo mellett. A terápia során szinte azonnal radikális javulást tapasztaltak a depressziós tünetek esetében, amit összefüggésbe hoztak a pulzussal kapcsolatos megfigyelésekkel.

„A kezelés után újból megmértük a pulzust, és kiderítettük, hogy a szívritmus ingadozása és maga a percenkénti szívverés is a kontrollcsoportnál mért értékekhez közelített.”

tette hozzá Schiweck.

A tanulmány utolsó részében egy számítógépes kategorizáló rendszert teszteltek, amivel azt szerették volna megtudni, kizárólag a pulzus adataiból lehetséges-e felállítani a depresszió diagnózisát.

A kutatók nagy örömére a rendszer sikeresen azonosította a kontrollcsoport 15 tagjáról, hogy egészségesek, továbbá a depressziós betegek esetében 16-ból 14 személynél helyesen diagnosztizálta az MDD-t.

„Az előzetes eredményeink alapján mindössze a pulzus 24 órás nyomon követésével 90%-os biztonsággal meg tudjuk mondani, hogy a vizsgált egyénnél fennáll-e a depresszió veszélye, vagy sem.”

zárta gondolatait Schiweck.