Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,65 Ft
Euró
399,27 Ft
Font
476,57 Ft
Bitcoin
62,877 $

Idén tizenhetedszerre volt sarki fény Magyarországon (videó)

Lassan mindennapossá válnak az éjszakai sarki fény észlelések.

...svg content...Fotó: Időkép/Szemán Viktor
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Újabb erős geomágneses vihar tette lehetővé, hogy ismét felderengjen a sarki fény hazánkban – írta meg az Időkép, hozzátéve: a napfolttevékenység a maximumához közelít. Ez volt egyébként az idei tizenhetedik sarki fény, amit az országból lehetett látni.

Hétfőn már napnyugta után sejteni lehetett, hogy ismét láthatunk sarki fényt, ekkor már az Időkép több éjjellátó kameráján is rózsaszín derengés volt tapasztalható. Az igazi műsor azonban este 11 után következett, ekkor indult be ugyanis igazán a geomágneses vihar.

Míg májusban arról az égi tüneményről számoltunk be, ami a Balatonnál szabad szemmel is látható volt. Lenyűgöző felvételek készültek a sarki fényről, amelyeket a fonyódi magaspart felől fényképeztek. A képek itt érhetők el.

Míg augusztusban látványos, hullócsillagszerű, de annál lassabb jelenség tűnt fel az égen tőlünk nyugatra. Mindezt Franciaországban, Ausztriában, Svájcban, Észak-Olaszországban és Dél-Németországban is többen megörökítették.

Orbán Viktor Strasbourgban: aki bejutott az unió területére, az soha nem fog kimenni onnan

A migráció okozta problémákra is felhívta a figyelmet a miniszterelnök a Strasbourgban tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján.