Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,98 Ft
Euró
392,96 Ft
Font
468,72 Ft
Bitcoin
62,885 $

Hiperokos a gömbszövő pók, szentjánosbogarakkal csalja lépre prédáit

Nem tátott szájjal várja a rovarokat, tesz is érte, hogy vacsora akadjon a hálójába.

...svg content...Fotó: unsplash
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A Current Biology című szaklapban megjelent új kutatás szerint az Ázsiában őshonos gömbszövő pókok sokkal kifinomultabb és összetettebb módszereket alkalmaznak prédáik elejtésére, mint azt korábban gondolták.

A tudósok azután tették ezt a különös felfedezést, hogy észrevették, a pókok az elfogott hím szentjánosbogarak által kibocsátott villogó fényekkel csalogatják a hálójukba a zsákmányt – írja a BGR. Soron kívül 19 éves fiatal lány halt meg egy olasz klubban kitört lövöldözésben

Ez a taktika különösen hatékony, mivel a szentjánosbogarak fénye a sötétben messziről is látható. Ennek vonzó hatása pedig megkönnyíti a pók számára, hogy passzív hálóját „aktív” eszközzé alakítsa, amely folyamatosan magához vonzza a gyanútlan áldozatokat.

A tudósok szerint ez az eszközhasználat a pókok alkalmazkodóképességét is bizonyítja. A megdöbbentő stratégia pedig újabb jele annak, hogy egyes fajok mennyire intelligens és kreatív módon vadásznak.

A vizsgálat további részeként más pókfajoknál is feltérképezik ezt a lehetséges módszert, illetve további taktikák után kutatnak, hiszen a zsákmánycsalogatás számos más módon is kivitelezhető, akár hangok vagy feromonok kibocsátásával.

Harmadszorra is vitára hívta Magyar Pétert a kormány

A miniszterelnök politikai igazgatója harmadszor kezdeményez nyilvános eszmecserét a Tisza Párt vezetőjével.

A tervek szerint jövő héttől normalizálódhat a közlekedés Budapesten

A Duna apadásával párhuzamosan több fővárosi közlekedési vonal is visszaáll eredeti üzemrendjére a következő héten.

A fiatalok döntő többsége több forrásból teremti elő a megélhetési költségeit

Egy kutatás szerint a felsőoktatásban tanuló diákok több mint négyötöde dolgozik. A fővárosban a leggyakoribb az egyetem melletti rendszeres munkavégzés.