Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Történelmi környezetszennyezés következhet be egy megtámadott tankerhajó miatt

A Pentagon szerint még mindig ég egy olajszállító tankerhajó, amit a jemeni huthi lázadók támadtak meg a Vörös-tengeren az elmúlt héten.

...svg content...Fotó: EPA/HOUTHIS MEDIA CENTER
Közel-Kelet
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egy görög tulajdonban lévő hajóról van szó, amit megpróbáltak megmenteni, de a huthi lázadók megakadályozták ezt, és újabb támadással fenyegetőztek. A hajóban több mint 150 ezer tonna kőolajat tárolnak, ami egymillió hordónak felel meg.

A valaha volt egyik legnagyobb tankerhajóról beszélünk, így több mint aggasztó a helyzet. Az Irán által támogatott szélsőségesek Jemen nagy részét irányítják, és már 10 hónapja indítanak támadásokat kereskedelmi hajók ellen a Vörös-tengeren, ezzel is támogatván a palesztinokat a Hamász és Izrael háborújában a Gázai övezetben. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A hírek szerint az elmúlt 10 hónapban két hajtó már elsüllyesztettek, és haláleset is történt. Azt állítják, csak olyan hajókat vesznek célba, amik Izraelhez, az USA-hoz és az Egyesült Királysághoz köthetőek, de ez nem igaz.

A BBC azt írja, az amerikai külügyminisztérium szerint több mint aggasztó a helyzet, mert négyszer akkora olajszennyezés várható, mint az 1998-as Exxon Valdez-katasztrófánál, amikor 257 ezer hordó ömlött ki Alaszka partjainál.

Kedden a Pentagon szóvivője, Patrick Ryder vezérőrnagy úgy nyilatkozott, két vontatóhajót küldtek a megtámadott hajó megmentésére, de a huthik támadással fenyegetőztek, így ez az akció elmaradt.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.