Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,866 $

Kiderült, mely korban öregszünk leginkább

A jövőbeli kutatások segíthetnek még komolyabb kérdésekre is választ adni az öregedéssel kapcsolatban.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az öregedés még ha természetes része is az életünknek, sokan nem tudják elfogadni. Azonban nem feltétlenül reagálja túl az ember, ha néha úgy érzi, gyorsabban öregedett a megszokottnál, egy friss kutatás szerint ugyanis vannak kiemelkedő fázisai az öregedésünknek – derül ki a beszámolóból. A Nature Aging című szaklapban megjelent kutatás szerint az emberek átlagosan két drasztikus ugrást tapasztalnak az öregedésükben: az egyiket nagyjából 44 évesen, a másikat pedig 60 éves koruk környékén. Bár előbbiről az első minták alapján azt hitték, csak a nőknél jelenik meg a menopauza lévén, végül kiderült, hogy a férfiak is ekkor öregednek nagyobbat, csak épp nincs ennyire látványos jele.

Michael Snyder, a Stanford Egyetem genetikusa és csapata egy 108 felnőttből álló csoportot követett nyomon, akik több éven keresztül néhány havonta adtak biológiai mintákat. A szakértők a rengeteg begyűjtött minta elemzése után észrevették, hogy az emberi testben két különböző időszakban nagyon egyértelmű változás megy végbe számos különböző típusú molekula mennyiségében. A vizsgálatban szereplő összes molekula körülbelül 81%-a mutatott változást az egyik vagy mindkét szakaszban – írja a 24.hu a Science Alert cikke alapján. Korábban egyébként számos tanulmány talált nemlineáris változásokat a molekulák mennyiségében, amelyek összefüggésbe hozhatók az öregedéssel patkányokban és emberekben. Soron kívül Menczer Tamás Magyar Péternek üzent: „Vége van, Peti!”

Most azonban az emberek esetében konkrét tüneteket is meg tudtak határozni. A részleteket illetően azt írják, a 40-es évek közepén bekövetkezett csúcs a lipidek, a koffein és az alkohol metabolizmusával kapcsolatos molekulák változásait hozta el, melynek nyomán szív- és érrendszeri betegségek, illetve bőr- és izomműködési zavarok jelentkezhettek. A 60-as évek eleji csúcs a szénhidráttal és koffeinnel kapcsolatos anyagcserére hatott, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és a bőrrel és az izomzattal kapcsolatos zavarok mellett az immunrendszer szabályozásával és a veseműködéssel kapcsolatos problémák is jelentkezhettek. A kutatók ugyanakkor fontosnak tartották hozzátenni azt is, hogy a minta mérete meglehetősen korlátozott, és a biológiai minta sem volt kiterjedt mértékű.

Ugyanis csak 25 és 70 év közötti emberektől gyűjtöttek információt. A jövőbeli kutatások azonban segíthetnek még komolyabb kérdésekre is választ adni az öregedéssel kapcsolatban. Míg egy másik kutatás arra a következtésre jutott, hogy a gyász okozta stressz felgyorsíthatja az öregedést: szeretteink elvesztése már a korai életszakaszban is megviselheti a szervezetünket, felgyorsítva az öregedést. Ugyanakkor adódhat a kérdés, vajon miért öregednek lassabban a férfiak? Az öregedés nemcsak a nőkre van hatással, hanem a férfiakra is, és számos lehetőség van arra, hogy lassítsuk a folyamatot, akár nagyon látványos módon.