Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Erősebb hajhullást tapasztal nyáron? Erre érdemes odafigyelni, hogy javulást érjen el

A megelőzés mindig jobb, mint a probléma kezelése, de a szakember azzal kapcsolatban is szolgált tanácsokkal, mit tehetünk, ha már gondunk akadt.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A túlzásba vitt napozás nemcsak a bőr, de a haj számára is kockázatot jelenthet, ezért fontos, hogy nyáron tincseinket is védjük az erős napfénytől. Ha nem így teszünk, gyakoribb lehet az őszi hajhullás, ha azonban tudatosak vagyunk ezen a téren is, megelőzhetjük a problémát. A témát illetően Dr. Lieber Andrea orvos kozmetikus szolgált néhány hasznos tippel. Mint mondta, a haj a szervezet egészségügyi állapotának indikátora. „Szervezetünk mindig mérlegel és optimalizál, ezért ha kevés a tápanyag, azt a szervezet a létfontosságú szervek felé irányítja, így a haj az egyik olyan első terület, mely megszenvedheti a tápanyaghiányt” – magyarázta.

Elmondása szerint ez az oka annak is, hogy hosszú fogyókúrák után több hajszálat találunk a fésűben, de a túlzásba vitt testedzés is okozhat a hajhagymákban tápanyaghiányt. Sokan tapasztalják az őszi hajhullást erősebben egy napos nyár után: a „napstressz” több okra visszavezethetően befolyásolja a hajhagymák és a hajszálak állapotát. A szakértő azt is összegyűjtötte, melyek azok a természetes praktikák, amelyekkel megtarthatjuk, vagy visszanyerhetjük hajunk egészségét. Elsőként azt emelte ki, hogy már a nyári időszak előtt kezdjünk el hajbarát táplálékokat fogyasztani. Ezek közé sorolta a szőlőt, az articsókát, a lenmagolajat és a tengeri algákat is. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Míg a kenderkefű mondhatni a hajhullás egyik csodaszere: ez a gyógynövény egyensúlyt teremt a haj és a fejbőr területén. A patikában kapható hajhullás elleni étrend-kiegészítők és samponok esetében érdemes megnézni, tartalmaznak-e kenderkefüvet – írja a Pénzcentrum. A megfelelő táplálkozás mellett pedig a C- vagy E-vitamin is hasznos lehet, mivel ezek együtt védik a sejteket az oxidatív stressztől. Illetve ha lehetséges, nyáron kerüljük a hajszárító használatát, mert a magas hő is a haj gyengüléséhez vezethet – ehelyett hagyjuk, hogy hajunk megszáradjon a szabad levegőn. Továbbá lényeges az is, hogy odafigyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre.

Az ugyanis a vitaminok garantált felszívódása és a fejbőr szárazságának legyőzése miatt is fontos. A dehidratáció a hajat erőtlenné teszi és növekedési ciklusát is megzavarhatja – figyelmeztet a szakértő. De arra is ügyelnünk kell, hogy megvédjük fejbőrünket és hajunkat az UV és a hő hatásától: viseljünk kalapot, ha lehet, húzódjunk árnyékba vagy napernyő alá. A napfény szabad gyököket képez a hajban, ami roncsolja a hajhagymákat, és kiszárítja a haj védő zsírrétegét. Mindemellett Dr. Lieber Andrea azt is fontosnak tartotta hozzátenni, hogy nincs szükség minden haj/fejöblítésnél ill. hűsítésnél sampon használatára.

A samponokat érdemes mindig hígítani, mert a sűrűbb hajmosás jobban terheli a fejbőrt és a hajszálakat. Viszont sampon használata után ne feledkezzünk el a balzsamról! A balzsam visszazárja a tisztítás során kinyílt kutikulákat a hajszál felületén – jegyezte meg. Ősszel pedig figyeljünk a hajhullás mennyiségére, a változásra. Az őszi hajhullás sokakat érint, és minél előbb elkezdjük kezelni, például a hajhullást előidéző fehérjét gátló enzimet tartalmazó hajaktivátor segítségével, annál könnyebb visszafordítani a folyamatot – derül ki a cikkből. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről.

Ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el. Például a korpásodás és viszketés kapcsán érdemes megjegyezni, hogy azok a fejbőr egyik leggyakoribb problémái. De a fejbőrön megjelenő gyulladásról, pirosságról, foltokról, sérülésekről, a túlzott faggyútermelésről és a fejbőr színének megváltozásáról is szót kell ejteni. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki részletesen, hogy divat, pénzkidobás vagy tényleg hatékony a szemránckrém? Ugyanis a szemkörnyékápolók hatékonyságát illetően megosztóak a vélemények: van, aki imádja őket, míg más azt gondolja, hogy nem sok hasznuk van. Most szakértők mondták el, mit érdemes tudni ennek kapcsán.

A Hezbollah vezetője szerint Izrael két perc alatt 5000 embert vett célba

Súlyos vádakat fogalmazott meg a Hezbollah vezetője, aki azzal vádolja Izraelt, hogy 2 perc alatt 5000 embert vett célba.