Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,37 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
61,931 $

Karácsony Gergely ismertette, milyen garanciákat akar látni az újraszámláláskor

Budapest főpolgármestere hangsúlyozta, ha az általa ismertetett garanciák nem fognak megvalósulni, akkor választási csalásra gyanakodhat.

...svg content...Fotó: Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Városháza parkban 2024. június 10-én. MTI/Máthé Zoltán
Belpolitika

Szabó Kata

Szerkesztő

Vitézy Dávid már ismertette azokat a garanciális elemeket, amikhez ragaszkodik az újraszámlálás kapcsán. Karácsony Gergely is reagált, majd nem sokkal később sajtótájékoztatón tartott, melynek ideje alatt ismertette a kért garanciákat, amikről azt mondta, a bizottság nem tehet másképpen, minthogy beépíti azokat a rendszerbe.

1.: Szemben az érvénytelen szavazatok újraszámlálásával, a szavazólapokat, a szavazóurnákat ne vigyék sehová, és ne bontsák fel a választási delegáltak jelenléte nélkül. Szerinte az előző folyamat alatt nem voltak ott a delegáltak, amikor felnyitották az urnákat, és nem tudják, milyen úton érkeztek meg a lapok a bizottsághoz. Soron kívül Fotókon Magyar Péter tüntetése Óbudáról, a közmédia épülete előtt

2.: Az urnák és a szavazólapok felbontása során jelen kell lenniük a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak. A szabályok szerint a delegáltak végig ott lehetnek az újraszámlálás alatt, ami napokba telhet.

3.: A harmadik garancia a teljes nyilvánosság, tehát minden szavazókerületben jelen lehessen a média, és teljes mértékben dokumentálva legyen a folyamat. Ezzel elkerülhetik, hogy bárki trükközni próbáljon.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

4.: Mivel sokan már a nyaralásukat töltik, a bizottság tagjai közül is, akik emiatt nem lehetnek jelen az újraszámlálás helyszínein, illetve bizonyos helyzetekben, plusz megfigyelőkre lesz szükség. Mindhárom jelölt állíthasson megfigyelőket, akik egészen közelről figyelik az eseményeket. Ragaszkodik a nemzetközi megfigyelők jelenlétéhez, akik az előző újraszámlálásnál nem voltak ott. „Könnyen lehet, hogy ez dönti majd el a főpolgármesteri választás eredményét.”