Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
361,64 Ft
Euró
391,93 Ft
Font
466,47 Ft
Bitcoin
66,468 $

Vitézy Dávid várja Karácsony Gergely válaszát az újraszámlálás előtt

Vitézy Dávid reméli, Karácsony Gergely elégedett a garanciákkal, mert hamarosan majdnem 800 ezer szavazatot fognak újraszámolni az Alkotmánybíróság döntését követően.

...svg content...Fotó: Facebook/Vitézy Dávid
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

A döntés megszületett, amire Karácsony Gergely élesen reagált, talán amiatt is, mert tudja jól, a végén mégis elveszítheti a helyét Budapesten, annyira kicsi a különbség közte és a második helyezett Vitézy Dávid között. Vitézy szerint, amikor ilyen szoros a a végeredmény egy választás során, nem is lehet kérdés, hogy újraszámolásra van szükség. Akkor is elégedett lesz, ha ennek ellenére Karácsony marad az élen, amivel végérvényesen eldőlne a kérdés. Egyszerűen szeretne minden szempontból meggyőződni arról, hogy a választáson az a végeredmény született, ami a valós.

„A Nemzeti Választási Bizottságnak ezen a héten le kell bonyolítania az összes érvényes főpolgármesteri szavazólap újraszámlálását a Kúria vasárnapi döntése szerint. Ahogy már tegnap is írtam: egy versenyző demokráciában ilyen szoros eredmény mellett ez teljesen természetes – más kérdés, hogy korábban is sor kerülhetett volna már erre, különösen az érvénytelen szavazatok újraszámlálásakor a viszonylag magas tévesztési arányt látva.” Soron kívül Hiába az embercsempészek elengedése, továbbra is túlzsúfoltak a hazai börtönök

Három pontba sűrítette össze, mit tart fontosnak az újraszámolás kapcsán, aminek a végén, ha út hozzák ki győztesen, minden bizonnyal tovább folytatódik az ügy, mert Karácsony már most belengette a választási csalás lehetőségét. „Az azonban elemi fontosságú, hogy minden szükséges garanciális elem biztosított legyen ebben a folyamatban, hisz rövid idő alatt nagy számú szavazólap újraszámlálására kell, hogy sor kerüljön. 3 pontban, amit magam részéről elengedhetetlennek tartok.”

„1. A szavazólapokat tartalmazó urnákat a jogszabályok szerint lezártan őrzik a 23 kerület polgármesteri hivatalaiban a választás óta a kerületi helyi választási irodák. A lezárt urnák felnyitása csak a kellő garanciális elemek mellett történhet: az NVB delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt (Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők jelenlétében.”

„2. Minden kerületben meg kell arról győződnie a nyilvánosságnak és a delegáltaknak, megfigyelőknek egyaránt, hogy kellő biztonsággal kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat.”

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

„3. Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot; a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, ahogy azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára.”

Nagyon bízik benne, hogy a fenti garanciális feltételek elegendőek a riválisa számára, mert a maga részéről készen áll arra, hogy közösen képviselje vele a nyilvánosság, illetve a bizottság felé. „Abban bízom, hogy a fenti garanciális feltételek Karácsony Gergely számára is elfogadhatóak. Magam részéről természetesen készen állok arra, hogy a fentieket vele közösen is képviseljem a nyilvánosság és a Nemzeti Választási Bizottság felé, ha erre van részéről nyitottság.” – írta a Facebook oldalán.

Már így is nagyon elhúzódott az ügy, ami csak tovább húzódhat, ha Vitézy lesz a befutó. Adott esetben egy újabb újraszámlálás is lehetségessé válhat, de ha ott más végeredmény születik, megint minden csak tovább bonyolódhat.

„Mindannyiunk közös érdeke, hogy a lehető leghamarabb pont kerüljön ennek az elhúzódó választási folyamatnak a végére, akárhogy is változik az eredmény, tehát akár nő, akár csökken, akár változatlan marad az újraszámlálás nyomán a 41 szavazatos különbség köztünk Karácsony Gergellyel. Kérem a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy a fentieket tegyék lehetővé és kövessenek el mindent annak érdekében, hogy ne férhessen kétség az újraszámlálás tisztaságához.”

Akár családtagok is taníthatják majd a vezetést az új KRESZ-szabályok szerint

A Közlekedési Minisztérium új javaslatokat dolgoz ki a KRESZ megújítására, melyek között ott szerepel a családtagok által végzett vezetésoktatás lehetősége és az utánképzési rendszer átalakítása is.