Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,068 $

Aggasztó adatok: minden ötödik középiskolás füvezett már

A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója szerint ezért is fontos az iskolások mielőbbi prevenciója.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A kábítószer-ellenes küzdelem világnapján kiadott ENSZ-jelentés szerint tíz év alatt 20%-kal nőtt a tudatmódosítókat használók aránya a világon. Magyarországon a zéró tolerancia miatt ugyan kedvezőbbek az adatok, de hazánkban is vannak aggasztó folyamatok – ismertette a hazai helyzetet a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója, Téglásy Kristóf. A beszámoló szerint világszerte a marihuána a legszélesebb körben használt kábítószer, amit nem véletlenül említenek kapudrogként, itthon a közelmúltban végzett HBSC-kutatás szerint a középiskolások 17%-a már kipróbálta, a többi szer prevelanciája 5% alatti. A Nemzeti Drog Fókuszpont legutóbbi jelentésében a 18–34 év közöttiek szerhasználatánál is hasonló a sorrend:

Marihuánát, hasist 10,8%, az ecstasyt 4,7%, amfetamint 2,6%, kokaint 2,3%, dizájnerstimulánsokat 1,9%, cracket 1% fogyasztott már élete során. Az idősebb 18–64 éves korosztályban legalább 60%-kal alacsonyabbak ezek az értékek – írta meg az Index. Téglásy Kristóf hozzátette, ha a nemzetközi összehasonlításokat nézzük, Magyarország a zéró tolerancia miatt is az uniós tagállamok második felében van, ennek ellenére nálunk is emelkedik az illegális szerhasználat. Mint mondta, legaggasztónak azt tartja, hogy az első kipróbálás átlagosan már 14 évre csökkent. Minden ötödik középiskolás fogyasztott már kannabiszt, amiről a szakember elmondta, hogy ez nemcsak függőséget, hanem hosszú távú egészségkárosodást is okozhat. Soron kívül Videóra vettek egy kényszerleszállás közben kigyulladt Airbus utasszállító gépet

Mivel az agy 24 éves korig fejlődik, a kevésbé veszélyesnek titulált marihuána jóval rombolóbb hatást fejt ki a tinédzsereknél. A dizájnerdrogok káros következményei között említette azt a CT-képekkel alátámasztott megállapítást, miszerint a kábítószer hatására az agy örömközpontja is sérül. A szerhasználat társadalmi csoportonként változik, a marihuána főleg a diákok, egyetemisták, fiatal felnőttek körében elterjedt – fejtette ki. A dizájnerdrogok, a kristály, a biofű és hasonlók leginkább a hátrányos helyzetű közösségekben terjednek el, mivel akár 500 forintos adagáron hozzájuthatnak. Eközben az elitrétegben is felívelőben van a kábítószer-fogyasztás, a menedzserdrognak titulált kokain beáramlása is a lefoglalási arányok szerint nagy mennyiségnövekedést mutat a nyugat-európai kikötőkben, ahonnan könnyen eljut hozzánk is.

„Bármilyen pszichoaktív szerről van szó, minden társadalmi csoportot rombol, életeket tesz tönkre” – hangsúlyozta a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója. Az ún. partidrogok használata ugyan csökkent a koronavírus-járvány időszakában, de a szer fekete-kereskedelme új erőre kapott. Mint írják, főleg a fesztiválszezon idején nő meg az ezzel kapcsolatos esetek száma. A szakember leszögezte: számos egészségügyi kockázattal jár már maga a kipróbálás is, megnő a kiszáradás veszélye, a szívet is jelentősen megterheli, egyénenként eltérő következménnyel járhat. Téglásy Kristóf szerint a legfontosabb dolog, amit ez ellen lehet tenni, hogy idejében ‒ a kipróbálók életkorából következtetve ‒ már a hetedik osztályosokat, sőt a gyerekekkel foglalkozókat is, a szülőket, pedagógusokat, védőnőket tájékoztatják a kábítószerek hatásairól és a szerfogyasztás káros következményeiről.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy továbbra is komoly problémát okoz Magyarországon az alkoholizmus: 2010-hez képest jóval kevesebb kocsma és szórakozóhely van, ennek ellenére hazánk világelső az alkoholbetegek lakosságszámhoz mért arányában. De arra is kitértünk, hogy egy THCJD nevű anyagot tartalmazó édességet fogyasztott az a 31 külföldi állampolgár, akik egy belvárosi, Váci utcai kendershopból vásárolták a gumicukrot, végül egy budapesti toxikológián kötöttek ki. A rendőrség azonnal nyomozást indított az ügyben ismeretlen tettes ellen, miután a napokban többen is kórházba kerültek, köztük fiatalkorú személyekkel. Majd arról érkezett hír, hogy nem szennyezett, hanem túl erős lehetett a rosszulléteket okozó drogos gumicukor, s zacskó tartalmát egyes esetekben valószínűleg egyszerre elfogyaszthatták a később kórházba kerülők.

Magyar Péter elárulta, miért nem mutatták meg a teljes tömeget szombatról

Magyar Péter elmondása szerint nem kaptak engedélyt, így a drónt nem használhatták, viszont a 100 ezres tömegről nem volt szó.