Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,82 Ft
Euró
392,02 Ft
Font
466,76 Ft
Bitcoin
58,008 $

Nem szennyezett, hanem túl erős lehetett a rosszulléteket okozó drogos gumicukor

A zacskó tartalmát egyes esetekben valószínűleg egyszerre elfogyaszthatták a később kórházba kerülők.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, egy THCJD nevű anyagot tartalmazó édességet fogyasztott az a 31 külföldi állampolgár, akik végül egy budapesti toxikológián kötöttek ki. Kiderült, hogy egy belvárosi, Váci utcai kendershopból vásárolták a gumicukrot a külföldiek, akik szörnyű állapotban, gyakorlatilag magatehetetlenül, félig kómában fekve kerültek be a toxikológiára. Miután az egyik betegnél számla is volt, könnyen beazonosítható, honnan vásárolták a gumicukrot. A rendőrség azonnal nyomozást indított az ügyben ismeretlen tettes ellen, miután a napokban többen is kórházba kerültek, köztük fiatalkorú személyekkel.

Majd arról érkezett hír, hogy az egészségügyi hatóságok riasztást adtak ki a közelmúltban megjelent, potenciálisan mérgező gumicukrok kapcsán. Most a 24.hu arról ír, Márkus József, a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) sportszakmai referense (egyben a Legalizálj Egyesület alelnöke) a szóban forgó gumicukrokról azt mondta, hogy „a szintetikus THCJD tizenöt-hússzor erősebb, mint a kannabisz virágzatában megtalálható THC. Ha egy ilyen csomag gumicukor hatóanyagtartalma 125 mg THCJD, akkor ez 2000 mg THC-nél többnek is megfelelhet. Ez egy akkora dózis, hogy egy tapasztalt kannabiszhasználónak eszébe nem jutna egyszerre elfogyasztani”.

A Telex megjegyzi: mivel a gumicukrok egyenként 25 mg THCJD-t tartalmaztak, ami önmagában erős (forrásuk szerint egy „gyakorlott” mennyiségi marihuánafogyasztó napi adagja), de még nem biztos, hogy kómaszerű állapotot idéz elő, a zacskó tartalmát egyes esetekben valószínűleg egyszerre elfogyaszthatták a később kórházba kerülők. Márkus szerint a nagy hatóerővel a termék árusítójának is tisztában kellett lennie, nem csak azért, mert a csomagoláson nagy betűvel virít a THCJD felirat, de azért is, mert a gyártó ilyen esetekben minimum figyelmeztetni szokta a partnereit, hogy pszichoaktív szerrel van dolguk.

Pontosan azért, hogy a termék ne kerüljön rossz kezekbe, és ne alakulhasson ki a mostanihoz hasonló helyzet. A szakember hozzáfűzte azt is: az üzlet közleményében az esetleges szennyezettségre való hivatkozás irreleváns, mert maga a THCJD egy olyan agresszívan viselkedő molekula, hogy önmagában veszélyezteti a fogyasztó egészségét. A szakértői laboreredmény után fogják egyértelműen látni, hogy van-e szennyeződés a termékben, de ez a rosszulléteket tekintve Márkus szerint teljesen mindegy. A 24.hu utolérte az érintett üzlet ügyvezetőjét is, aki mindössze annyit mondott, hogy a THCJD jelenleg nincs tiltólistán Magyarországon.

Karácsony Gergely kiakadt: „Miért mondanék le? Ez milyen kérdés, ne haragudjon”

Karácsony Gergely nem volt túl elégedett az egyik kérdéssel a Telexnek adott interjú alatt, miközben arról beszélt, polgárháború alakulhat ki egy országgyűlési választásból, ha olyasvalami történik, mint nemrég a budapesti választáson.