Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Nem feltétlenül leszünk egészségesebbek attól, ha elkerüljük a feldolgozott ételeket

A kutatás eredményei szerint a tápérték sokkal fontosabb, mint a feldolgozottság mértéke.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy új tanulmány arra a megállapításra jutott, miszerint nem feltétlenül leszünk egészségesebbek attól, ha elkerüljük az ultrafeldolgozott élelmiszereket. A kutatás eredményei szerint a tápérték ugyanis sokkal fontosabb, mint a feldolgozottság mértéke. A témát illetően Julie Hess táplálkozástudós, a tanulmány vezetője elmondta, világosan látszik, hogy feldolgozatlan ételekből is állhat alacsony minőségű étrend.

Ezt úgy bizonyították, hogy két különböző étrendet állítottak össze, az egyikben a kalóriák 20, a másikban 67%-a származott ultrafeldolgozott élelmiszerekből. Egészséges táplálkozási mutatójuk viszont megegyezett, mindkettő 43-44 pontot ért el a 100-ból – írja a 24.hu az EurekAlert! beszámolója alapján. A cikkben hozzáteszik: Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

Az elmúlt években az ultrafeldolgozott ételeket számos tanulmány hozta összefüggésbe az elhízással, cukorbetegséggel, rákkal és a demenciával is, ugyanakkor arról is szót kell ejteni, hogy ezen ételeknek előnyeik is vannak. Például jellemzően olcsóbbak és átlagosan háromszor több ideig állnak el, mint a friss ételek.

Továbbá azt is érdemes kiemelni, hogy léteznek olyan ultrafeldolgozott termékek, amelyek tápanyagokban kifejezetten gazdagok, mint pl. a dobozos tojásfehérje, az almaszósz vagy az ultraszűrt tej. De persze a szakértők ezzel nem az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztására szeretnék biztatni az emberek, mindössze arra akarják felhívni a figyelmet, milyen fontos odafigyelni ételeink tápértékére.

Ebben a cikkben egyébként arra is kitértünk, mi az az öt gyakori hiba, amit elkövethetünk az egészséges táplálkozás során. Az egyik ilyen a túlzott mennyiségű feldolgozott élelmiszer fogyasztása, de a nem megfelelő folyadékbevitel is felkerült a listára. Emellett azt is megírtuk, hogy nagyban függ az étrendtől, milyen gyorsan öregszik az agy.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.