Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,90 Ft
Euró
387,48 Ft
Font
451,70 Ft
Bitcoin
65,716 $

Folytatódnak a koncepciós perek az ázsiai országban

Újabb ítélet az ázsiai országban

...svg content...Phnompen, 2020. augusztus 7. A 2017 őszén feloszlatott ellenzéki tömörülés, a Kambodzsai Nemzetmentő Párt (CNRP) uszításért letartóztatott aktivistáinak hozzátartozói tüntetnek a legfelsőbb bíróság épülete előtt Phnompen 2020. augusztus 7-én, az óvadék iránti kérelmek elbírálásának idején. MTI/EPA/Mak Remissa
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Öt évre börtönre ítélt a helyi bíróság csütörtökön egy kambodzsai aktivistát, amiért meg akarta dönteni a kormányt, 17-re emelve ezzel azon ellenzéki politikusok számát, akiket július óta valamiért letartóztattak – számolt be róla a Reuters.

A 39 éves Pen Mom egy ismert kambodzsai aktivista, akiről a Kampot tartományi bíróság kimondta az ítéletet, hogy 2019-ben összeesküdtek az önkéntes száműzetésben élő Sam Rainsy-val, az egyik legprominensebb ellenzéki párt alapítójával, hogy megdöntsék Hun Sen miniszterelnök kormányát. Soron kívül Orbán Viktor fontos bejelentéseket tehet péntek reggel, Robert Fico is téma lesz

Pen Mom korábban egy meglehetősen magas beosztású embernek számított a 2018-ban feloszlott Kambodzsai Nemzeti Megmentési Párt (CNRP) színeiben, és ő is annak a letartóztatási-hullámnak lett az áldozata, ami még július végén kezdődött Rong Chhun letartóztatásával, aki azzal vádolta a Hun Sen kormányát, hogy földeket játszottak át Vietnam kezére.

A letartóztatási-hullám rengeteg embert elért, azóta többek között a Mother Nature és a Khmer Thavrak klímavédelmi csoportok több tagját, több politikust, egy buddhista szerzetest és egy rappert is letartóztattak Kambodzsában – állítja a Licadho emberjogi csoport, akik közelről követik a letartóztatásokat.

Hun Sen pártja, a Kambodzsai Emberek Pártja (CPP) már 1979 óta irányítja az országot, ám hosszú ideig megvolt mindig az ellenpólusa a CNRP formájában. A CNRP azonban a 2018-as törvényhozási választások előtt feloszlott, így a 125 főből álló törvényhozás minden egyes székét a CPP tagjai szerezték meg.

Monovithaya Kem, a CNRP korábbi, letartóztatott vezetőjének, Kent Sokhának a lánya úgy fogalmazott, az elmúlt idők letartóztatásai megmutatták, a kormány milyen mértékben él vissza a hatalmából, és befolyásolja az igazságszolgáltatást, hogy az ellenvéleményeket elhallgattassák. „A demokráciáért való harcunk messze van még a végétől” – tette hozzá.

Phay Siphan kormányszóvivő viszont cáfolta az ilyen véleményeket, elmondása szerint a kormány bármilyen kritikát elfogad és meghallgat, a letartóztatott emberek esetében pedig arról van szó, hogy egy olyan hálózatnak voltak tagjai, akiknek célja, hogy „társadalmi engedetlenséget generáljanak a kormány megdöntése érdekében”.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.