Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,816 $

Beperelte a NASA-t a floridai család, amelynek házára űrszemét esett

Az érintettek kártérítést várnak az őket ért anyagi kár és a lelki megpróbáltatások miatt.

...svg content...Fotó: YouTube/WINK News
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége még 2021-ben indított útnak egy 2,6 tonnás elhasznált akkumulátorcsomagot, amelyet illetően úgy számoltak, hogy az teljesen elég majd a légkörben, ám mint kiderült, ez nem pont így történt. Korábbi beszámolók szerint az űrszemét többéves keringést követően 2024 márciusában lépett be a Föld légkörébe, s bár a legtöbb darabja elégett, egy része elérte a felszínt az Egyesült Államokban, Floridában, ahol eltalált egy házat, szabályosan végigszántva azt.

Az űrszemét ugyanis áttörte a tetőt, a mennyezetet, de még a padlón is lyukat ütött. A balesetben szerencsére senki sem sérült meg, de a 900 grammosra zsugorodott alkatrész által okozott anyagi kár jelentős. A Naples városában élő család jelentette az esetet, a NASA pedig a tárgyat begyűjtve megállapította, hogy az valóban az űrszemét egy darabja. Mica Nguyen Worthy, a család ügyvédje most azt közölte, miszerint ügyfelei beperelték a NASA-t. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Kiemelte, az érintettek kártérítést várnak az őket ért anyagi kár és a lelki megpróbáltatások miatt. Ugyanis az, hogy nem történt nagyobb baj, csak a véletlennek köszönhető: a tulajdonos, Alejandro Otero fia épp a házban tartózkodott, amikor az eset történt. A HVG hozzáteszi: az Európai Űrügynökség számításai szerint évente nagyjából 200-400 ember alkotta tárgy tér vissza a Föld légkörébe, az ilyen kontrollálatlan visszatérésnél pedig nagyjából 1:10 000-hez az esély arra, hogy az objektum veszélyt jelentsen.

A Gizmodo szerint valóban rendkívül kicsi az esély arra, hogy egy ilyen baleset megtörténjen, és valószínűleg ez az első alkalom, hogy a NASA-t beperelték emiatt. Az űrügynökség minden bizonnyal kártalanítja majd a családot, azt viszont kérdéses, mekkora összegről lehet szó – írják. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy ismét elhalasztották a Starliner hazatérését, ráadásul új pontos dátum sincs.

Ezáltal két űrhajós határozatlan időre az űrben rekedt. A NASA viszont mindenkit megnyugtatott, aggodalomra semmi ok, kézben tartják a dolgokat. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy elérték az első mérföldkövet az űrszemét eltakarítására indított projektben. Japán mérnököknek sikerült teljesíteniük az űrszemét eltakarítására indított küldetés első részét, ami a jövőre nézve is bizakodásra ad okot.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.