Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,708 $

Viszlát másnaposság: mondhatni csodaszert készítettek a tudósok

Kutatók kifejlesztettek egy olyan gélt, ami képes lebontani az alkoholt a bélrendszerben.

...svg content...Fotó: Pixabay
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Tejsavófehérjéből fejlesztettek ki egy olyan anyagot, ami képes lebontani a szervezetbe kerülő alkoholt. A gél, ami még nem lett embereken tesztelve, esetenként a felére is redukálta az egerek szervezetében lévő alkoholszintet – írja az nlc.hu a zürichi egyetem beszámolójára hivatkozva. Megjegyzik: a túlzott alkoholfogyasztás által kiváltott másnaposság érzetet az acetaldehid okozza.

A szóban forgó gél viszont gyorsan és hatékonyan bontja le az alkoholt „ártalmatlan” ecetsavvá, még mielőtt az a véráramba jutna. „A gél az alkoholt a máj helyett az emésztőrendszerben bontja le. Így az alkohol májban történő metabolizációjával ellentétben, nem keletkezik köztes termékként acetaldehid a szervezetben” – magyarázta Raffaele Mezzenga, a tanulmány társszerzője, a zürichi egyetem kutatója. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Ám a tudósok a gélből most szájon át szedhető pirulát fejlesztenének, ami alkoholfogyasztás előtt vagy közben lenne szedhető, megakadályozva a véralkoholszint emelkedését, illetve az acetaldehid szervezetet károsító hatását. Fontosnak tartották hozzátenni azt is, hogy a gél csak a bélrendszerben lévő alkoholra hat. Ha az alkohol bejut véráramba, ott már tehetetlen.

„A gél azok számára lehet jó megoldás, akik nem akarnak teljesen lemondani az alkoholról, de nem terhelnék vele szervezetüket és nem a bódító hatása miatt élnek vele” – fűzte hozzá a kutató. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy bizarr összetevőt találtak a világ legrégebbi borában: ízre valószínűleg sherry-s lehet, de persze senki nem lelkesedik azért, hogy megkóstolja.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy nem ivott, mégis többször alkoholmérgezést kapott egy nő, s mint kiderült, állapota hátterében egy ritka rendellenesség állt. Mindemellett azt is megírtuk, hogy egy nemzetközi csillagász-kutatócsoport tagjai megtalálták a sör egyik összetevőjét a világűrben, ebben pedig a NASA James Webb űrteleszkópja volt a segítségükre.

Vitézy Dávid: Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra egymásra talált

Vitézy Dávid reagált Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra nyilatkozatára, miszerint egyikőjük sem akarja őt főpolgármester-helyettesnek