Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,791 $

Bizarr összetevőt találtak a világ legrégebbi borában

Ízre valószínűleg sherry-s lehet, de persze senki nem lelkesedik azért, hogy megkóstolja.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Megvizsgálták a világ legrégebbi, folyékony borát, ami csaknem kétezer éves és Dél-Spanyolországban, Carmonában bukkantak rá még 2019-ben, egy egykoron a településen élő gazdag család sírkamrájában.

A bort egy különleges korsóban találták meg, amiről kiderült, hogy valójában egy urna, a borban pedig emberi maradványokat is találtak. Az Aman nevű férfi hamvait borral keverték el, vélhetően valamiféle rituálé keretei között. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

A vizsgálat során elemezték a folyadék kémiai összetételét, és összehasonlították a közeli szőlőkből származó modern borokéval, melyek egyebek között Jerez, Montilla-Moriles és Sanlúcar környékén készítenek.

A tanulmány szerzői elemezték a folyadék kémiai összetételét, és összehasonlították a közeli szőlőkből származó modern borokéval. „A vöröses színű folyadék a jelenlegi jerezi sherryborokéhoz, a Condado de Huelva-i és a a Carmonától nem messze fekvő Montilla-Moriles-i fino borokéhoz hasonlítható” – közölték.

Az is kiderült, hogy eredetileg fehérbor lehetett, ám az idők során elszíneződött a bomlástermékek miatt. A temetési rítus részeként valószínűleg az elhunytak másvilágra történő átsegítése miatt keverték el borral a hamvakat – írja az IFL Science.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.