Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
372,07 Ft
Euró
398,13 Ft
Font
471,99 Ft
Bitcoin
65,490 $

Nem ivott, mégis többször alkoholmérgezést kapott egy nő – ez állt a háttérben

Mint kiderült, állapota hátterében egy ritka rendellenesség állt.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy új tanulmányban ritka orvosi esetet mutatnak be: a történet főszereplője egy 50 éves kanadai nő, aki hétszer járt kórházban beszédzavarral és nappali álmossággal, a szakemberek pedig újra és újra arra jutottak, hogy részeg, noha állítása szerint nem ivott. Mint kiderült, állapota hátterében egy ritka rendellenesség állt, ám mire ezt felismerték, hosszú idő eltelt. A beszámoló szerint a páciens két éven át többször is felkereste a sürgősségi osztályt, s bár nem fogyasztott alkoholt, emelkedett véralkoholszintet mutattak ki nála, így végül alkoholmérgezés diagnózisával bocsátották el.

A harmadik látogatás után még olyan besorolást is kapott, amellyel az akaratán kívül vagy akarata ellenére részesülhet mentális zavarral kapcsolatos kezelésben. Mindemellett a betegnek minden egyes epizód után szabadságra kellett mennie, és ez idő alatt nagyon keveset evett. A tünetei egy-két hét után javultak, de egy-két havonta visszatértek. A hetedik alkalommal egy szakértő mérlegelni kezdte a sörfőző szindrómát, majd szakorvoshoz utalták – számolt be a 24.hu az Independent cikkére hivatkozva. Mint írják, a sörfőző szindróma hatására a bélben lévő gombák alkoholt termelnek. Soron kívül Újabb hangfelvétel látott napvilágot Karácsony Gergelyről

A ritka rendellenességnek adott esetben komoly jogi következményei lehetnek, előfordul ugyanis, hogy valaki a tudtán kívül vezet ittasan. A fent említett hölgynek végül egy dietetikus azt javasolta, hogy tartsa magát egy alacsony szénhidráttartalmú étrendhez, emellett egy hónapos gombaellenes kezelésen is átesett. A diéta betartása után a tünetek megszűntek, négy hónapig nem is jelentkeztek, ám amint a nő újra elkezdett szénhidrátot enni, egy hónappal később ismét előjöttek a panaszok. Ezután ismét visszatért a diétához, ami újfent pozitív eredményeket hozott. Tehát a diéta volt a kulcs.

Dr. Rahel Zewude, a Torontói Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a rendellenesség jelentős társadalmi, jogi és orvosi következményekkel jár a betegek és hozzátartozóik számára. Hozzátette, a páciens több sürgősségi osztályon járt, belgyógyászok és pszichiáterek is megvizsgálták, és a mentális egészségről szóló törvényt is alkalmazták az esetében, mielőtt helyes diagnózist kapott volna. Ez pedig minden bizonnyal nem érinthette jól, de a lényeg az, hogy végül rájöttek, mi okozza a problémát, a diéta betartásával pedig megszűntek a panaszai.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy nemzetközi csillagász-kutatócsoport tagjai megtalálták a sör egyik összetevőjét a világűrben: a kutatók két fiatal protocsillagot, az IRAS 2A-t és az IRAS 23385-öt azonosították, amelyek körül nincsenek bolygók, helyettük viszont megtalálhatóak körülöttük az alkohol egyik összetevőjének, az etanolnak a molekulái. Ám mint kiderült, a két protocsillag közelében nemcsak a sör egyik összetevőjét találták meg, hanem más kémiai vegyületek jégbe fagyott molekuláit is. Találtak például ecetsavat, valamint olyan „egyszerűbb molekulákat” is, mint a hangyasav, a metán, a formaldehid vagy a kén-dioxid.