Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,28 Ft
Euró
394,94 Ft
Font
465,84 Ft
Bitcoin
60,942 $

Hamarosan megoldódhat a Naprendszer kilencedik bolygójának rejtélye

Egy modern teleszkóp választ adhat a zavarba ejtő kérdésre, ami ingoványos talaj a csillagászok között.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Mélyen a Naprendszer külső részein – olyan messze az általunk ismert bolygóktól, ahol a Napot már alig lehetne megkülönböztetni egy távoli csillagtól – egy hatalmas, jeges világ rejtőzhet az árnyékban, amely arra vár, hogy az emberiség végre valahára felfedezze.

Legalábbis ezt állítják egyes csillagászok, akik kitartóan kutatják a Naprendszerünk kilencedik bolygóját – és ennél a pontnál morzsoljunk el egy könnycseppet a Plútóra gondolva, ugyanis azt 2006-ban nemes egyszerűséggel megfosztották bolygóstátuszától. Soron kívül A magyarok egyik kedvenc gyümölcse is olcsóbb lett idén

Az X-nek keresztelt állítólagos égitest ennél jóval nagyobb lehet, és annak ellenére, hogy fogalmunk nincs arról, létezik-e vagy sem, hatalmas viharokat kavar a tudományos körök és a konteóhívők határmezsgyéjén lévő rétegben.

Ennek azonban rövidesen végre vége lehet, az úttörő Vera C. Rubin Obszervatórium 2025-ös megnyitásával ugyanis a következő néhány évben vagy igazolják a létezését, vagy végleg kizárják azt – írja a Live Science.

„Nagyon nehéz megmagyarázni a Naprendszer működését a kilencedik bolygó nélkül. De nem lehetünk 100%-ig biztosak a létezésében” – mondta Mike Brown csillagász. A hipotézist egy 2004-es felfedezés fűti, amikor találtak egy törpebolygót a Kuiper-övön túl. A Sedna különleges pályája pedig arra utalt, hogy a Napon kívül egy másik nagy tömeg is vonzza azt. Azóta már több ilyen objektumot is felfedeztek, melyeknek pályája hasonló görbületet mutat.

Magyar Péter újabb maratoni országjárást tervez

2026-ig, a következő országgyűlési választásokig a legkisebb településekre is eljutna Magyar Péter, legalábbis ez a terve.

Korszakváltás a Jobbiknál, megvan az új elnök

Adorján Béla kapta meg a lehetőséget arra, hogy a Jobbik új elnökeként folytassa tovább politikai pályáját.