Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,654 $

Nem a kórházak bezárása a cél, hanem az, hogy hatékonyan tudjanak működni

Az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár több fontos témára is kitért egy budapesti konferencián.

...svg content...Fotó: MTI/Mónus Márton
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár az IME Egészségpolitika és egészségügyi rendszerek budapesti konferenciáján az alap-, a járóbeteg- és a kórházi ellátásra vonatkozó változásokról beszélt. Mint fogalmazott, fontos kormányzati feladat az új körzetek kialakítása, de az is lényeges, hogy megoldást találjanak a betöltetlen háziorvosi körzetek problémájára. Egyebek mellett kitért még az új háziorvosi ügyeleti ellátásra is, amelyet már minden megyében az Országos Mentőszolgálat működtet, októbertől pedig Budapesten is bevezetik az új rendszert.

Szerinte a változástól „mindenki tartott egy kicsit”, de a végére jó megoldásnak bizonyult. Majd azzal folytatta: a járóbeteg ellátásban a kormány célja, hogy lerövidüljenek a betegutak és az előjegyzési idők. Az informatikai rendszerekben ehhez van még kapacitás a helyettes államtitkár szerint. „Szakmai alapú átszervezés zajlik” – magyarázta, hozzátéve, hogy nem a kórházak bezárása a cél, hanem az, hogy hatékonyan tudjanak működni. Elmondása szerint össze kell hangolni az egyes szakmákat és ügyeleteket – írja a 24.hu. Soron kívül Orbán Viktor hétvégén is munkában van, Csehországba utazott

„Volt olyan, hogy egyik kórházban orvosok, a másikban ápolók nem voltak. Mind a két helyen szünetelt az ellátás. Ezeket össze kell hangolni” – fogalmazott Bidló Judit. A cikkben hozzáteszik: készül a minimumfeltételek átdolgozott verziója is, új szakmakódok is megjelenhetnek, ezek alapján a kapacitásokat is újra lehet majd gondolni a kórházakban. De szót ejtett két, a parlament keddi ülésén elfogadott, egészségügyet érintő törvénymódosításról is. Eszerint az önkormányzatok helyett a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja majd el.

Mindemellett bevezetnek a kórházakban egy elektronikus beléptetőrendszert, hogy ellenőrizhessék a dolgozók „munkaidejének betartását, az intézménybe történő be- és kilépését”. A további részletekre ebben a cikkben tértünk ki. A téma kapcsán a helyettes államtitkár annyit fűzött hozzá, ahogy eddig is, úgy most is a gyógyszertárakba és a kórházakba szállítják majd a gyógyszereket, ugyanazok a szállítók. A Batthyány-Strattmann László Alapítvány csak kezelője lesz a költségvetési keretnek, és elsősorban olyan gyógyszerekről dönt majd, amelyek még nincsenek befogadva.

De sem a logisztikában, sem az ellátásban nem lesz változás. Mindemellett felhívta a figyelmet, hogy jönnek a kötelező szűrések 18 év felett: mint mondta, miniszteri rendeletekben határozzák meg, mely szűrések lesznek kötelezőek, azt azonban nem részletezte, milyen következményei lesznek annak, ha valaki nem vesz részt rajtuk. Míg a humánerőforrás-helyzetet és annak rendezését illetően annyit tett hozzá: „előbb fog elfogyni a humánerőforrás, mint a pénz, és ezzel mindenhol küzdenek, nem csak Magyarországon”.

Deutsch Tamás szerint a Tisza Párt az új DK, Magyar pedig Péter a következő Gyurcsány

Deutsch Tamás azon a véleményen van, hogy a Tisza Párt lett az új DK, és Gyurcsány Ferenc sem tűnt el, mert valójában Magyar Péterré változott.

Tragédia a Kanári-szigeteknél: kilenc halott és közel ötven eltűnt személy

Elsüllyedt egy migránsokat szállító hajó pénteken éjszaka a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro közelében, amely tragédiában legalább kilenc ember vesztette életét, és további 48 személy eltűnt.

Jön Szoboszlai következő nagy meccse, élőben adja a tv

Szoboszlai Dominik mérkőzését is élőben adja a televízió, ami a Manchester City újabb pontvesztése miatt különösen fontos lehet.