Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,53 Ft
Euró
397,50 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
64,305 $

Jogszabály-módosítás: az őröknek és a tanároknak joguk lesz átkutatni a diákok táskáját

Nagy változások jönnek a kórházakban és az iskolákban is.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A kormány egy 90 oldalas jogszabály-módosítást nyújtott be hétfőn, az ülésszak vége előtti utolsó pillanatban arról, hogy milyen tárgyak lesznek tiltottak az iskolákban; hogy a tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz átkutatni a diákok táskáját és szekrényét, elvenni a tiltott tárgyakat; valamint arról, hogy az önkormányzatok helyett a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja majd el.

Mindemellett bevezetnek a kórházakban egy elektronikus beléptetőrendszert, hogy ellenőrizhessék a dolgozók „munkaidejének betartását, az intézménybe történő be- és kilépését” – szúrta ki az Index a HVG beszámolóját. Mint írják, a javaslatot már kedden, kivételes eljárással el is fogadják. A módosítás így felhatalmazza a kormányt, hogy az iskolákban és kollégiumokban bevezessen egy „tiltott tárgyak listáját”, amelynek a mobiltelefonok is részei lesznek. Soron kívül Fegyveres őrizet mellett nézhette meg Orbán Viktor a még be nem mutatott Mercedeseket

Az indoklás szerint azok „elvonják a diákok figyelmét a tanulásról és az iskolai zaklatásokban is kulcsszerepet játszanak”. De bizonyos esetekben – amennyiben a tanár úgy ítéli meg – mégis használható lesz majd mobil, tablet vagy laptop, ha az segíti az iskolai feladatok elvégzését. Továbbá lényeges az is, hogy ha a tanár vagy az iskolaőr a listára hivatkozva elveszi egy diák tulajdonát, onnantól az „őrzése során a tárgyban bekövetkezett kárért a nevelési-oktatási intézmény nem felel”.

Egyúttal arra is fény derült: a javaslat „ellátási érdekből” enyhítené az összeférhetetlenséget intézményvezető és rokoni szálakkal rendelkező orvos között. Tehát ha egy intézményvezető miatt nem kaphatna a vármegyében állást egy hozzátartozója, aki szintén orvos, akkor felmentést kapnak az ún. „együttalkalmazási tilalom” alól. Míg a kórházakban hagyott újszülöttek örökbeadását szintén segítenék: ha egy csecsemőt hat hétre a kórházban hagynak, és nem jelentkeznek érte, akkor úgy tekintik, mintha inkubátorban hagynák, és ezután már akár meg is indulhat az örökbefogadási eljárás.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy május végén egy szoftverfrissítés okozott problémát a mentőknél, amely miatt több késés volt, illetve volt olyan állomás, ahol minden egység egész éjszaka és nappal papíralapon dolgozott. Egy mentőápoló szerint „a szegény irányítók, mondjuk úgy, vakon mozogtak”. Elmondása szerint a legtöbbször azt sem tudták, hogy aktuálisan merre járnak az autóik, tehát ha például útközben lett volna egy sürgős riasztás, nem tudták volna rájuk bízni.