Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,18 Ft
Euró
396,56 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
65,820 $

Ezt a szuvenírt nem érdemes hazahozni a nyaralásról, bajt okozhat

A nyaralás alatt minden bizonnyal sokakban felmerülhet, milyen jó lenne hazatérni egy egzotikus virággal, ez azonban egyet jelenthet a saját, otthoni növényeink halálos ítéletével.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Súlyos következményei is lehetnek, ha nem nézünk utána, milyen növényt hozunk be az országba egy Európai Unión kívüli nyaralás után. De persze nem csak a saját növényeinket kell félteni, hiszen egy komolyabb növényfertőzés akár a hazai élővilágra is hatással lehet – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács közös közleményében. Ezáltal azt javasolják a növénykedvelő utazóknak, hogy soha ne hozzanak el növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket nyaralásuk során.

A PlantHealth4Life, Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az Európai Bizottság és 22 európai ország kampánya emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a külföldi növényekkel érkező kártevők jelentősen megtépázhatják az Európában honos és termesztett növénypopulációt – írja az Economx. Egy 2013-as növényegészségügyi katasztrófa tökéletesen szemlélteti, hogy mekkora baj is lehet egy kisebb károkozóból. Dél-Olaszországban egy amerikai kontinensről származó baktériumot (Xylella fastidiosa) azonosítottak, amely súlyos károkat okozott a térség olívaültetvényeiben: Puglia régióban 21 millió fát fertőzött meg és pusztított el a betegség. Soron kívül Magyar Péter kiadta a listát, kik nem lehetnek párttagok a Tisza Pártnál

Azóta viszont már több európai országban is felütötte fejét a fertőzés, egyebek mellett Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában is. Kifejtik: a baktérium akár 400-600 gazdanövénnyel is rendelkezhet, és előszeretettel támadja meg a csonthéjasokat, citrusféléket, a szőlőt és más dísz- vagy vadon élő őshonos növényeket is. Az elővigyázatosság pedig azért is lényeges, mert a növényi károsítók bekerülése után már szinte lehetetlen védekezni ellenük. Ennek az is lehet az oka, hogy még nincs kifejlesztett védekezési technológiájuk a betegségre vagy éppen a honos növények nem elég ellenállóak vele szemben.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Az internetes növényvásárlásnál szintén érdemes szem előtt tartani, hogy a vásárláshoz növényegészségügyi bizonyítványt is mellékeljen az eladó. Ez a tanúsítvány jelzi, hogy a növények mentesek az uniós zárlati és vizsgálatköteles károsítóktól, valamint teljesítik az Unióba való behozatalra vonatkozó követelményeket – teszik hozzá. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy kiderült, melyek a világ legsétálhatóbb városai: egy új tanulmány szerint minél nagyobb és gazdagabb egy város, annál kevésbé valószínű, hogy könnyen járható gyalogosan, szerencsére azonban akadnak kivételek is. De arra is kitértünk, hogy a magyarok körében ismét népszerűek a luxusnyaralások, főleg a hajós utak.

Zelenszkij közölte Trumppal, Putyin nem nyerhet

Donald Trump és Volodimir Zelenszkij személyesen találkoztak New Yorkban, melynek ideje alatt az USA volt elnöke meghallgatta az ukrán vezetőt a háborúról.

Váratlan döntetlen született az Újpest-Eto meccsen

Az Újpest nem tudta otthon tartani a 3 pontot a Győri ETO ellen az NB1 8. fordulójában, ami egyértelműen csalódás az újpestiek számára.