Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,91 Ft
Euró
395,73 Ft
Font
468,43 Ft
Bitcoin
66,016 $

Kiderült, melyek a világ legsétálhatóbb városai

Egy új tanulmány szerint minél nagyobb és gazdagabb egy város, annál kevésbé valószínű, hogy könnyen járható gyalogosan, szerencsére azonban akadnak kivételek is.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ha az ember elutazik valahová, minden bizonnyal felveszi a képzeletbeli listájára a kellemes sétákat, amelyek során megnézheti a legszebb nevezetességeket, végig járhatja a szuvenír boltokat, legjobbra értékelt éttermeket és cukrászdákat. A rohanó hétköznapok után nincs is jobb, mint egy kis aktív feltöltődés, ami emellett pihentető is.

Ám a több évtizedes autóközpontú politika miatt a világ számos városában kevés gyalogosbarát utca van. Mindez a „The ABC of Mobility” elnevezésű tanulmányból derült ki, amely arra a következtetésre jutott, hogy minél nagyobb és gazdagabb egy város, annál kevésbé valószínű, hogy könnyen járható gyalogosan. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Ugyanakkor szerencsére vannak kivételek: a tanulmányban vizsgált 794 város közül Quelimane mozambiki kikötővárosa bizonyult a leginkább gyalogosbarát úticélnak – számolt be a CNN. Míg Európában a holland Utrecht fákkal szegélyezett csatornái és Hága monumentális pompája viszi a prímet.

De a spanyol Bilbao kikötővárosa és a római romokkal, gótikus katedrálisokkal büszkélkedő León szintén remek kikapcsolódást kínálnak azoknak, akik utazásuk során a lelassulásra, kellemes sétára vágynak. Mindemellett az Alpokban az olasz Bolzanót vagy az osztrák Innsbruckot is meglátogatásra érdemesnek tartotta a tanulmány.