Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,802 $

Furcsa jelek érkeztek az űrből, ellentmondanak a fizikának

Egyelőre a csillagászok sem tudják, hogyan jöhet egy forrásból két olyan rádiójel a Föld felé, amelyek az ismereteink szerint csak különböző forrásokból származhatnának.

...svg content...Fotó: Unsplash
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az már régóta ismert, hogy az univerzumra figyelve rengeteg rádiójelet lehet befogni. Míg korábban úgy hitték, ezek forrása csak intelligens élet lehet, később fény derült rá, hogy a különböző égitestek is képesek ilyen jeleket kibocsátani magukból. A Sydney-i Egyetem kutatói most egy nagyon furcsa jelet fogtak be, aminek a forrásáról van ugyan elképzelésük, ám az jelenleg ellentmond a fizika ismert törvényszerűségeinek. A beszámoló szerint a szakértők az Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) nevű rádióteleszkóp által gyűjtött adatokban bukkantak a különös jelre. Az ASKAP J1935+2148 53,8 percenként ismétlődik, és két különböző állapotban figyelhető meg.

Az egyik alkalommal 10 és 50 másodperc közötti ideig mérhető és lináris polarizációjú – vagyis a rádiójelek mind ugyanabba az irányba mutatnak. A másik alkalommal az impulzusok sokkal gyengébbek, körkörös polarizációjúak és csupán 370 ezredmásodpercig tartanak. Illetve olyan is van, hogy a forrás egyszerűen néma marad – írta meg a HVG a New Atlas cikkére hivatkozva. Manisha Caleb, a Nature Astronomy című tudományos lapban megjelent publikáció vezető szerzője szerint ha a jelek nem az égbolt ugyanazon pontjáról érkeznének, arra következtetnének, hogy különböző objektumokról van szó. Soron kívül Ákosnak feltették a kérdést: Orbán Viktor vagy Magyar Péter? (videó)

A kutatók azt leszögezték, hogy minden bizonnyal nem egy intelligens életforma küldi ezeket a jeleket, azok egy neutroncsillagból vagy egy fehér törpéből származhatnak. Ugyanakkor ez a jelenlegi ismereteink szerint nem lehet magyarázat, mert a jel furcsa tulajdonságai nem egyeznek meg a kétféle objektum fizikájáról alkotott felfogásokkal – emelik ki. A neutroncsillagok és a fehér törpék hasonló objektumok, de van köztük néhány lényeges különbség. Mindkettő a nagyobb csillagok halálával születik meg, és annak eredeti tömege határozza meg, hogy végül neutroncsillaggá vagy fehér törpévé válik-e.

A neutroncsillagokról köztudott, hogy rendszeresen bocsátanak ki rádiójelet magukból, így első körben egy ilyen objektumot sejtenek a kutatók a forrásnál. A belőle származó jeleket az erős mágneses mezők és a plazmaáramlások közötti kölcsönhatások generálhatják a neutroncsillag rendkívül gyors forgása miatt. Éppen ezért furcsa, hogy a forrás 54 percenként bocsát ki magából rádiójelet, ilyen lassan ugyanis egyetlen neutroncsillag sem foroghat – magyarázzák. A fehér törpék foroghatnak ugyan ilyen lassan, de azoknál nem ismert, hogy olyan jeleket állítanának elő, mint amiket most fogtak be a kutatók. Hogy a jel pontosan milyen objektumból származik, azt egyelőre nehéz lenne megmondani.

A rejtélyt valószínűleg a James Webb űrteleszkóp segíthet majd megoldani, hacsak nem sikerül egy olyan újabb jelet befogni, ami egyértelmű magyarázatot adna a jelenségre – jegyzik meg. Korábban azt is megírtuk, miért látunk olyan kevés „csillaghalált”, ami még az óriási Tejútrendszerben is ritka esemény: szerencsés az, aki élete során ilyen nagy felfedezést tapasztalhat. Míg ebben a cikkben arról számoltunk be, hogy a valaha látott legtávolabbi, egyben legfényesebb galaxist fedezték fel. Mint kiderült, az olasz csillagászok által felfedezett JADES-GS-z14-0 nevű galaxis 290 millió évvel az ősrobbanás után létezett, és sokkal fényesebb, mint amennyire lehetne.

Szentkirályi Alexandra: Karácsony meg sem próbálta felszámolni a korrupciót

Szentkirályi Alexandra azt mondja, Karácsony Gergely első ciklusa alatt meg sem próbálta felszámolni a korrupciót Budapesten.

Szentkirályi bejelentette, a Fidesz nem támogatja Vitézy főpolgármester-helyettes jelölését

Szentkirályi Alexandra tisztázta, semmilyen körülmények között nem támogatják Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltését, de nem is javasolnak mást a pozícióra.