Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,816 $

Videón Kína sikeres landolása a Hold sötét oldalán

Pekingi idő szerint vasárnap reggel sikeresen landolt a Hold sötét oldalán egy kínai űrszonda, hogy kőzetmintákat gyűjtsön az egyre élesedő globális űrversenyben.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Világűr

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A Csang’e holdkutatási program részét képező kínai űrszonda a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a Hold sötét oldalán található hatalmas kráterben, a Déli-sark-Aitken-medencében landolt.

A holdi küldetés jelentős eleme Kína növekvő űrkutatási ambícióinak, amelyek között szerepel egy saját űrállomás telepítése és rendszeres, legénységgel ellátott küldetések indítása is. Amennyiben a tervek megvalósulnak, Kína olyan jelentős nemzetek közé kerül, mint az Egyesült Államok, Japán és India, amelyek mind aktívan részt vesznek a kozmosz felfedezésében. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Kína célja, hogy az Egyesült Államok után a második olyan nemzet legyen, amely az évtized végére embert küld a Holdra, eközben az Egyesült Államok azt tervezi, hogy több mint 50 év után először ismét űrhajósokat küld a Hold felszínére, vagyis jól érezhetően egy űrverseny kezd kialakulni.

A jelenlegi kínai küldetés során a leszállóegység egy mechanikus kar és fúró segítségével legfeljebb 2 kilogrammnyi felszíni és felszín alatti anyagot fog összegyűjteni, amelyet egy jelenleg a Hold körül keringő kapszulában küldenek vissza a Földre. A visszatérő kapszula várhatóan június 25-e körül tér vissza a Földre a kínai Belső-Mongólia régió sivatagjaiban.

A Hold túlsó oldalára irányuló küldetések a Földdel való közvetlen kommunikáció hiánya miatt nagyobb kihívást jelentenek, ezért a kapcsolat fenntartásához egy jelátvivővel szerelt műholdat kell használni.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.