Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
365,42 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
465,84 Ft
Bitcoin
58,985 $

Havasi Katalin az oltásellenes mozgalmakról: egy szűk, de hangos csoport akciózik

Elmondása szerint ezek célja, hogy megrendítsék a szülők bizalmát a védőoltásokban, pedig bizonyítottan nem okoznak maradandó károsodásokat.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a házi gyermekorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Az országos adatgyűjtés jelenleg is tart, a szakértők pedig úgy vélik, hogy az oltásellenes lobbi súlyos károkat okozhat, és már nem csak egy-egy elszigetelt esetről lehet hallani. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára, Havasi Katalin is elmondott néhány dolgot a témáról az InfoRádióban.

Mint fogalmazott, az oltásellenesség világszerte jelentkező probléma, Magyarországon pedig területenként változó, hogy mennyire jellemző. Hozzátette, a magyar szülők többségéről elmondható, hogy felelősen gondolkodik a gyermekei egészségi állapotával kapcsolatban, és az átoltottsági arány világviszonylatban is nagyon jó azokkal a betegségekkel szemben, amelyek a múlt század elején még nagyon magas csecsemőhalálozást okoztak idehaza is. Soron kívül Megrázó helyszíni fotókon az Árpád hídon történt halálos baleset

Ugyanakkor „rendre megjelennek olyan valóságtartalommal nem bíró állítások”, melyek célja, hogy megrendítsék a szülők bizalmát a védőoltásokban. „Egy szűk, de igen hangos csoport igyekszik minél több helyre eljutni, és én igyekszem nem reklámot csinálni az ő akcióiknak” – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Egyúttal kiemelte: a sok híreszteléssel szemben a kötelező védőoltások nem okoznak autizmust vagy maradandó károsodást a gyermekeknek, illetve gyakori tévhit az is, hogy a túl sok védőoltás megterheli az immunrendszerüket – írja az Infostart.

Ezt követően arról is szót ejtett, hogy a szomszédos országokban már nem olyan nagy az átoltottság, mint hazánkban, így különféle behurcolt betegségek előfordulhatnak idehaza, sok-sok évtizeddel a védőoltások után pedig gyengülhet a védettsége az idősebb korosztályoknak. Havasi Katalin megjegyezte, lehetséges, hogy az egy- vagy kétéves gyermekek védettsége „nagyon jó”, és ők védettek lesznek például egy behurcolt szamárköhögéssel szemben.

De a két hónaposnál fiatalabb csecsemők – akik még nem kapták meg az első védőoltást –, illetve az idősebbek elkaphatják ezt a betegséget, és akár súlyos lefolyású állapot is kialakulhat emiatt. Korábban arról is beszámoltunk, hogy kivonják a Covid19-vakcinát, amit halálos mellékhatásokkal hoztak összefüggésbe, s a piaci kínálati viszonyokra hivatkozva hozták meg ezt a döntést. Míg ebben a cikkben arról írtunk, hogy Rusvai Miklós szerint az új Covid-alvariáns már a világon mindenhol jelen van, de a víruskutató azt is elárulta, hogy kell-e ettől tartanunk, illetve milyen tünetekkel jár a fertőzés.

Tagadja a Fehér Ház, hogy Joe Biden a visszalépésen gondolkozna

Az ami jelenleg Joe Biden körül zajlik, a lehető legjobb forgatókönyv Donald Trump számára.