Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,68 Ft
Euró
385,71 Ft
Font
449,41 Ft
Bitcoin
66,212 $

Csökken a globális kereslet a Moderna vakcinái iránt, drasztikus lépésre szánta el magát a vállalat

A tervezett vakcinagyár építésének terveit jegeli a vállalat.

...svg content...Fotó: Unsplash/Mufid Majnun
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Miután látványosan csökkent a koronavírus elleni oltóanyagok iránti kereslet globális szinten, a Moderna bejelentette, hogy kénytelen felfüggeszteni kenyai mRNS-vakcinagyártó üzemének építési terveit. A vállalat közlése szerint mindez összhangban van stratégiájával, melynek célja a gyártóhálózat méretének csökkentése és a költségek optimalizálása.

Noha a kenyai mRNS-vakcinagyártó üzem építési terveit jegelték, a vállalat a költségcsökkentések és az optimalizálás mellett továbbra is jelentős összegeket tervez fordítani új vakcinák, így például rák és a légúti óriássejtes vírus (RSV) elleni oltóanyagok kutatására és fejlesztésére. Az erre szánt összeg mintegy 4,5 milliárd dollár. Soron kívül Alapításának 100. évfordulója alkalmából különleges 100 forintos érmét bocsát ki az MNB

Egészségügyi szakértők már régóta hangsúlyozzák, milyen fontos az afrikai országokban történő helyi vakcinagyártás, hiszen ily módon hatékonyabban meg lehet előzni és lehet kezelni a kontinensen jelenlévő betegségeket.

A Reuters jelentése szerint a kenyai gyárat is azzal a céllal építették volna meg, hogy csökkentsék a kontinens külső forrásból származó vakcinától és gyógyszerektől való függőségét, a projektre pedig 500 millió dollárt szántak.

Ha megvalósult volna, úgy a gyár éves szinten akár 500 millió adag mRNS-vakcinát is képes lett volna előállítani Afrika számára, ám miután 2022 óta egyetlen afrikai vakcinarendelés sem érkezett, a projekt jegelése mellett döntöttek.

Orbán Viktor: "Robert Fico kiesett a munkából", "ma egyedül kell küzdenünk a békéért"

A miniszterelnök bejegyzést tett közzé a közösségi médiában a szlovák miniszterelnök elleni merénylet kapcsán.