Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,83 Ft
Euró
393,40 Ft
Font
465,86 Ft
Bitcoin
54,073 $

Jelentősen megdrágulhat a banán

Van rá esély, hogy az elkövetkező években nem is lesz olcsóbb a gyümölcs.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Több szakértő is azon a véleményen van, hogy a klímaváltozás miatt valószínűleg hamarosan meg fog ugrani a banán ára – írja a Telex a BBC cikke alapján. A globális felmelegedés miatt például egyre gyakoribbak és erősebbek a gombás fertőzések az ültetvényeken, ami nagyban befolyásolhatja a készleteket.

A banán a világ legtöbbet exportált gyümölcse, de az Egyesült Királyságban mostanában több bolt is azzal szembesült, hogy nem érkezett akkora kínálat, mint amit korábban megszoktak. A kiskereskedők szerint mindez a tengeri viharoknak tudható be, amelyek késleltették a szállítást. A cikkben megjegyzik: az országban évente 5 milliárd banánt importálnak, amelynek mintegy 90%-át a szupermarketeken keresztül értékesítik. Soron kívül Változékony időnk lesz vasárnap, fátyolfelhők boríthatják az eget napközben

Dan Bebber, az Exeteri Egyetem professzora szerint az Egyesült Királyság még relatíve jobb helyzetben van, az átlagembernek valószínűleg fel sem tűnt a hiány. Elsősorban azért, mert az országban több érlelőközpont is van, ahol fel tudják gyorsítani vagy le tudják lassítani a folyamatot, hogy igazodjanak a kereslethez.

Ez azonban csak rövidtávú megoldás, mert ha az éghajlatváltozás miatt egyre több vihar, és az egyre nagyobb melegben több fertőzés lesz, akkor más megoldást kell keresni. A forróság amellett, hogy kedvez a fertőzéseknek, rosszat tesz a banánfáknak, így akár egész ültetvények is eltűnhetnek, ha a bolygó tovább melegszik – emelik ki a cikkben. Mindemellett azonban gazdasági tényezők is nehezítik a termelők dolgát.

Egyre drágább a trágya, az energia és a szállítás, és a munkaerő-toborzás terén is nehézségek tapasztalhatók. Mindezek miatt az árak valószínűleg hamarosan megemelkednek, és a szakértők úgy látják, jó eséllyel magasan is maradnak az elkövetkező években. De korábban azt is megírtuk, hogy a Magyarországon való banántermesztés már nem egy távoli álom, a következő évtizedben pedig gyakorlatilag jégmentessé válhat az Északi-sarkvidék, ha nem teszünk többet ennek megakadályozására.

5-0-ra ütötte ki Németország a magyar válogatottat

Nagyon rossz napot fogott ki Marco Rossi magyar válogatottja, súlyos vereségbe futottak bele a németek ellen Németország ellen, akik nem hoztak ki mindent magukból.